fbpx

25 ani de Linux


In luna august a acestui an Linux a implinit 25 de ani de existenta. Acesta a fost creat, la inceput, in 1991 mai mult ca un hobby de catre Linus Torvald ce avea pe atunci 21 de ani, inițial dezvoltat și utilizat de către programatori voluntari.

La 25 de ani de existenta, sistemul de operare Linux are o comunitate estimata la 86 milioane de utilizatori. A devenit, practic, “coloana vertebrala” a marilor corporatii si sisteme guvernamentale la nivel mondial.

Sistemul de operare Linux a inceput ca o alternativa la alte platforme si a crescut treptat. Linux a fost portat pe mai multe platforme hardware decat oricare sistem de operare, datorita popularitatii sistemului de operare Android bazat pe Linux.

Linux este liderul sistemelor de operare la nivel mondial pe orice tip de server, desi majoritatea populatiei nu stie ce sistem utilizeaza, acest lucru fiind de interes doar pentru utilizatorii de specialitate.

La inceput, Linux a fost destul de dificil de explicat  utilizatorilor ca fiind o platforma open source, pentru ca nu o puteau intelege. Credeau ca este o platforma instabila si va ramane doar la stadiul de hobby. Lucrurile au evoluat insa rapid si in scurt timp utilizatorii au inteles eficienta acestuia.

In prezent, Linux kernel are cea mai mare comunitate, fiind peste tot in lume, formata din oameni foarte diferiti, potrivit lui Stabellini ( persoana din interiorul Linux). Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare persoana din comunitate lucreaza in companii diferite, din domenii diferite de activitate, ce au viziuni diferite, insa toti au scopul de a face Linux mai bun: “It is surprising how remarkably dissimilar they can be, but their first and foremost goal is to progress Linux. It’s the glue that holds it all together“.

Scurt istoric Linux:

1991 – lansarea Linux prin intermediul unui mesaj al studentului finlandez Linus Torvald catre grupul comp.os.minix Usenet, in care mentioneaza ca lucreaza la un sistem de operare gratuit. O luna mai tarziu a fost lansata prima versiune cu doar 10 mii linii de cod, numindu-se in prima jumatate de an “Freax”.

1992 – sistemul Linux devine opensource.

1993 – Lansarea distributiei Slackware Linux.

1994 – Inregistrarea marcii Linux de o alta persoana si recuperarea acestei printr-un proces, 3 ani ai tarziu.

1995 – O prima expozitie Linux in Carolina de Nord.

1996 – Simbolul Linux – TUX.

1997 – lansarea proiectului Gnome, cu scopul de raspandi desktop-ul Linux.

1998 – Lansarea KDE prima versiune.

1999 – restituirea licentelor Windows.

2000 – Linus refuza sa lucreze pentru Steve Jobs – MAC OS.

2001 – Microsoft CEO afirma ca “Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches”.

2002 – Lansarea Linux Red Hat Enterprise.

2003 – Tentativa esuata de a instalata un backdoor in kernelul Linux.

2004 – Lansarea Ubuntu 4.0.

2005 – Crearea GIT.

2006 – Microsost si dezvoltatorul SUSE ( Novel) au devenit parteneri.

2007 – Aparitia Notebook Asus cu versiune Linux.

2008 – Lansarea Android 1.0.

2009 – Lansarea Chrome OS – sistemul de operare bazat pe kernelul Linux.

2010 – RedHat – prima companie opensource ce valoreaza mai mut de 1 miliard de dolari.

2011 – Microsoft este in top 5 contribuitori ai kernelului Linux.

2012 – Linus renunta la Nvidia.

2013 – Primul telefon Ubuntu, fara succesul asteptat.

2014 – CEO Microsoft afirma ca “Microsoft loves Linux” – prima schimbare in Microfost referitor la opensource.

2015 – Microsoft are propriul software Linux.

2016 – Rulare Ubuntu sub Windows.

Fara sistemul de operare Linux, astazi lumea ar fi ramas doar la stadiul de pasiune pentru computere. Serviciile de gazduire MxHost sunt oferite exclusiv pe servere cu sistemul de operare Linux.

Declaratiile LinuxInsider pot fi gasite aici.

 


Lasa un mesaj