fbpx

Atacurile cibernetice pot fi peste tot. Afacerea ta e în siguranță?


În ultimele săptămâni am asistat la atacuri cibernetice în masă la nivel mondial. Ultimele atacuri de anvergură au fost asupra sistemului de operare Microsoft și asupra conturilor Google.

Randsomware-ul Microsoft a afectat peste 300 de mii de utilizatori din peste 150 de tări, iar cel de la Google peste 1 milion de conturi. Doar în România au loc în fiecare lună 4000 de atacuri. Cum ne putem proteja astfel încât să nu fim ținta unor astfel de atacuri cibernetice?

În primul rând, securitatea la nivelul întregii afaceri trebuie luată cât se poate de în serios, atât de manager cât și de toți angajații. Securitatea înseamnă educarea fiecărei persoane care contribuie în afacere. Iată câteva sfaturi pentru creșterea nivelului de securitate.

Companiile mari investesc masiv în dezvoltarea unor măsuri de securitate rezistente la atacuri cibernetice. Totuși, tehnologiile sunt dezvoltate de oameni, iar oamenii au tendinţa de a introduce erori. În acest sens, trebuie să subliniez că majoritatea problemelor de securitate apar din cauza persoanelor, nu a tehnologiilor. Nu au nicio vină Twitter sau Facebook dacă tu foloseşti aceleaşi parole peste tot şi nu ai activat măcar autentificarea în doi pași. De asemenea, nu au nicio vină că utilizatorul dă click pe toate link-urile fără a se gândi la riscuri. În final, omul e responsabil și trebuie să țină cont de câteva reguli de baza pentru a fi în siguranță“, a declarat Andrei Avădănei, director executiv Bit Sentinel.

Educarea personalului – personalul trebuie instruit cu privire la utilizarea instrumentelor de lucru, precum accesul la calculator și accesarea link-urilor primite în urma unui email de tip spam. Personalul trebuie educat cu privire la ceea ce înseamnă un email de tip spam și care poti fi consecințele acestuia. Tototdată, în cadrul firmei trebuie desemnată o persoană responsabilă pentru astfel de potențiale incidente astfel încât să poată semnala cât mai repede problema pentru a o preîntâmpina.

Soluții de securitate –  toate dispozitivele de lucru trebuie să aibă protecții suplimentare de acces doar din locațiile de lucru, de pe dispozitivele securizate corespunzător care au instalate programe antivirus eficiente.

Update la cele mai noi versiuni – toate sistemele de operare ale dispozitivelor de acces la internet este recomandat să aibă cele mai noi versiuni. De exemplu, în cazul atacului ciberbetic Microsoft, au fost atacate versiunile vechi de Windows, versiunea Windows 10 a fost foarte puțin afectată.

Website – orice afacere are si un website. Dacă afacerea este online, cu atât mai mult securitatea trebuie să fie maximă, mai ales în cazul unor trazacții online. Pentru criptarea datelor, se recomandă  instalarea unui certificat SSL. De asemenea, accesul la platforma site-ului si la contul de hosting se face doar din locații și dispozitive sigure.

Parole sigure – orice utiizator care are acces la sistemul de gestiune al afacerii tale trebuie să aibă parolă de acces sigură și unică, care să nu mai fie folosită la niciun alt cont de acces.

Download nesigur – nu se instalează pe calculator un program sau soft care este downloadat dintr-o ursă nesigură, precum nici nu se acceaseaă reclame de tip pop-up sau site-uri cu conținut dubios.

Backup regulat – în orice situație se recomandă un backup suplimentar al fișierelor, astfel încât, în caz de un potențial atac, fișierele să poată fi restaurate dintr-o dată anterioară.

Trebuie realizată o responsabilizare în masă a utilizatorului de calculator personal și în egală măsură a celui de la birou. Și această responsabilizare începe prin educarea utilizatorului simplu de calculator pentru a spori rezistența la atacuri cibernetice.


Lasa un mesaj