fbpx

Calculatorul optic – proceseaza date cu viteza luminii


Tehnologia evolueaza cu pasi foarte repezi, fiind astfel intr-o continua imbunatatire a performantei din toate punctele de vedere: de la procesare, componente, pana la stocarea informatiilor sau viteza de reactie. Majoritatea populatiei stie ca datele circula cu viteze mult mai mari prin fibra optica decat prin echipamente de cupru.

O schimbare majora in era tehnologiei ar putea-o produce o noua masinarie, calculatorul optic. In acest scop, o companie britanica Optalysys, spune ca in 2015 va demonstra cum aceasta inovatie va efectua calcule la viteza luminii. Daca rezultatele vor fi cele asteptate, calculatorul optic ar putea fi lansat pe piata in jurul anilor 2020.

Ce este un computer optic?

Termenul “computer optic” se poate referi la diferite tipuri de tehnologie. Practic, se refera la computer care utilizeaza lumina mai degraba decat energia electrica. Mai mult, noutatea in acest domeniu folosita de Optalysys este faptul ca se folosesc de lasere si un sistem de cristale lichide, ceea ce ii face mult mai diferiti fata de alte modele optice. Acestea genereaza reactii complicate ce produc algoritmi sofisticati si chiar milioane de calcule simultan, cu un consum redus de energie.

In prezent, calculatorul optic se poate testa in conditii de laborator. Deocamdata, sunt putine companii in lume care ar avea nevoie de o astfel de tehnologie, precum Google, Amazon sau Microsoft, insa, daca va avea efectele scontate, va influenta foarte mult tehnologia 3D, medicina si multe alte domenii ce ar putea necesita tehnologia optica.


Lasa un mesaj