fbpx

Cand ai nevoie, cu adevarat, de un certificat SSL?


Majoritatea persoanelor care au de-a face cu mediul online stiu ca Google favorizeaza site-urile cu HTTPS in defavoarea celor cu HTTP, pe langa alti factori importanti, precum design responsive, incarcarea paginilor intr-un timp cat mai scurt, precum si continut calitativ.

De la momentul anuntului, Google a starnit in randul webmasterilor diverse dezbateri, de pe urma carora multa lume si-a trecut websiteul pe HTTPS, indiferent de tipul de website.

 Cand ai nevoie, cu adevarat, de un certificat SSL?

Sunt diverse cazuri in care este necesara instalarea unui certificat SSL, altele cand un SSL este vital sau chiar indispensabil.

 1. 1. Colectezi informatii cu caracter personal , precum adrese, adrese de email, numar de telefon, CNP sau alte informatii ce pot duce la identificarea unor persoane. In astfel de cazuri, desi un SSL nu este obligatoriu, este esential sa existe, intrucat va sublinia increderea si fiabilitatea in randul consumatorilor.
 2. 2. Colectezi informatii cu privire la plata, precum numarul de cont bancar sau chiar le stochezi pe website. Si in aceasta situatie, instalarea unui certificat SSL este esentiala.
 3. 3. Vinzi produse pe website, insa nu colectezi informatii cu caracter personal nici date bancare. Poate ai ca metoda de plata Paypal sau ramburs – in aceatsa situatie nu este esential un certificat SSL pentru securitate insa, este ideal pentru cresterea increderii consumatorilor pentru orice magazin online care afiseaza emblema de securitate – da dovada de incredere, siguranta si profesionalism.
 4. 4. Ai un forum unde utilizatorii isi introduc datele personale pentru a se inregistra. In aces caz, un certificat SSL nu este indispensabil, decat daca colectezi donatii sau plati intre membri.
 5. 5. Detii un simplu blog. In acest caz, nu este nevoie de un certificat SSL, decat, eventual de un Positive SSL, pentru a avea link-uri cu HTTPS pentru o mai buna pozitionare in Google.
 6. 6. Ai un site de prezentare – depinde de ce informatii prezinti pe acel website. Daca, de exemplu, este site-ul companiei, este recomandat sa instalezi un EV SSL, care afiseaza numele companiei intr-o bara verde in browser, lucru care demonstreaza validitatea site-ului.

 

Dupa cum se poate observa, nevoia unui certificat SSL nu depinde de certificatul in sine, ci mai degraba de continutul si functionalitatea site-ului.

Totusi, multi utilizatori se intreaba de ce nu le creste pozitia in Google, desi au instalat un certificat SSL. Trebuie mentionat faptul ca, dejeaba ai instalat un SSL, daca website-ul tau nu respecta ceilalti factori esentiali ce contribuie la algoritmul complex, si anume:

 1. 1. Continutul nu este unic sau nu are substanta
 2. 2. Site-ul se incarca foarte greu
 3. 3. Nu este responsive
 4. 4. Are multe erori de afisare
 5. 5. Are un design invechit chiar si pentru desktop

 

Prin urmare, achizitia unui certificat SSL depinde de buget si necesitati. Din punctul de vedere al costurilor, simpla criptare cu HTTPS presupune un cost accesibil oricarui utilizator, precum un Positive SSL. Pentru marile corporatii sau magazine online complexe, cresterea increderii consumatorilor si veridicitatea ca societate juridica, afiseaza emblema societatii comerciale, printr-un certificat EV SSL.

 


Lasa un mesaj