Cat de importante sunt abilitatile de securitate cibernetica

Atacurile cibernetice sunt in crestere. si nu doar marile corporatii sunt vizate, ci oricine altcineva exista in mediul online, este expus riscului.

Problema cu atacurile cibernetice in mediul online este ca hackerul ar putea fi foarte departe de locatia noastra fizica, chiar pe un alt continent. Si totusi, nu doar de hackeri trebuie sa ne ferim. Sunt diverse alte metode de frauda online, care necesita vigilenta maxima.

Asadar, exista o importanta crescanda a abilitatilor de securitate cibernetica, pe care toti utlizatorii care activeaza in mediul online cu orice cont, trebuie sa le cunoasca si sa le dobandeasca.

Statistici – in UK, atacurile cibernetice insumeaza miliarde de lire sterline anual. Pentru a le pune in perspectiva, aproape 43% din interprinderi, indiferent de marimea lor, au raportat cel putin un atac cibernetic pe parcursul anului trecut.

Din acestea, 74% din companii au mentionat ca securitatea cibernetica a fost o problema tratata cu prioritate in cadrul companiei. Problema este cu atat mai mare cu cat astfel de companii afectate folosesc software-uri simple.

Hackerii sunt tot mai inteligenti – pe langa faptul ca hackerii sunt, de fapt, niste persoane inteligente, acestea se folosesc si de diverse trucuri sau vulnerabilitati de software. Desigur, un hacker nu lucreaza singur, de regula este o intreaga echipa in spate care pregateste minutios un atac cibernetic.

Desi cele mai mari companii au in totare cei mai buni experti in securitate cibernetica, tot exista riscul ca, la un moment dat, printr-o vulnerabilitate a unui serviciu platit, nu neaparat propriu, sa poata fi exploatate datele.

Au fost situatii la nivel global cand scopul unui atac cibernetic nu au fost banii, ci satisfactia, probabil, a crearii unui haos national sau mondial.

In zilele noastre, indiferent ca suntem persoane fizice sau avem o afacere online, majoritatea folosim cel putin un dispozitiv inteligent pentru accesul la internet. Astfel, daca acesta nu este gestionat si securizat corespunzator, el devine o tinta perfecta pentru infractorii cibernetici. Se estimeaza ca pana in 2021 vor fi peste 21 de miliarde de dispozitive conecectate la internet, ceea ce inseamna ca hackerii pot avea mai multe tinte.

Asadar, recomandarea este, pentru fiecare proprietar de afacere online, sa isi ia toate masurile de securitate posibile si sa acorde o importanta sporita acestora: de la securizarea adreselor de email, cu parole puternice, la instalarea unui certificat SSL pentru conexiune sigura, folosirea unui serviciu de gazduire care asigura securitatea serverului, utilizarea unui antivirus, antispam si nu in ultimul rand, instruirea angajatilor.


Lasa un mesaj