fbpx

Ce este infectarea cu malware a unui website ?

securitate-hosting

Malware este un termen care defineste o gama larga de programe malitioase/rau intentionate create pentru infectarea dispozitivelor si a site-urilor web pentru a intra in posesia unor date de autentificare in conturi, date personale, date bancare sau token-uri de autentificare. Totodata, pot sa corupa fisiere sau sa trimita email-uri spam. In ceea ce priveste infectarea site-urilor cu malware, atacatorii intra pe site-urile web accesand date sensibile ale clientilor si modificand aspectul site-ului.

Zilnic, sunt infectate cu malware aproximativ 265.000 website-uri la nivel global, conform informatiilor transmise de Google. Site-urile web sunt principala sursa de transmitere a programelor malitioase.

Adwares – prin acest tip de malware, hackerii/infractorii cibernetici folosesc programele pentru obtinerea de profituri mari prin afisare si click pe reclame (reclama de tip pop-up). Prin aceasta metoda hackerii obtin informatii confidentiale, date de autentificare sau informatii financiare. O alta metoda este trimiterea de emailuri tip spam, intrerupand astfel activitatea utilizatorilor cu continut nedorit si uneori daunator. In principiu, acest tip de malware ataca browserele web.

Pentru a putea ataca o aplicatie web, atacatorii exploateaza vulnerabilitatile acesteia. Astfel de vulnerabilitati pot fi prevenite prin  actualizarea constanta a soft-urilor si a plugin-urilor, in cazul platformelor WordPress .

Aplicatiile de website-uri precum: WordPress, Joomla!, Drupal, MediaWiki, Magento, Zen Cart, etc au aceste vulnerabilitati pe care hackerii le exploateaza si le permite acestora sa le atace.

Daca un site web este atacat de un malware, iar Google sau alte motoare de cautare detecteaza malware-ul, acestea il vor extrage din rezultatele cautarilor. Din pacate, acest lucru poate avea efecte grave pentru o afacere.

De obicei, site-urile mici sunt cele mai vulnerabile, drept urmare, sunt cele care infecteaza cei mai multi utilizatori.

MXhost ofera protectie tuturor site-urilor la nivel de server prin aplicatii de tip WAF reprezentate de un set de reguli bazate pe vulnerabilitati ale aplicatiilor, URL-uri sau sabloanelor de date.

Cu toate acestea, dezvoltatorul web este cel care are raspunderea pentru protejarea site-ului impotriva acestor atacuri. Dezvoltatorul are obligatia  sa se asigure de functionalitatea si securitatea codului programat. In cazul in care site-ul a fost infectat, dezvoltatorul web trebuie sa testeze si sa elimine vulnerabilitatile sau daca este cazul, sa reconstruiasca site-ul intr-o aplicatie mai sigura.

Un pas important in eliminarea malware-urilor este sa nu dati click pe anunturile tip banner/pop-up. De cele mai multe ori, acestea pacalesc utilizatorul sa descarce diferite fisiere care pot contine malware. De asemenea, un simplu click pe un astfel de banner, poate produce descarcarea partiala atunci cand vizitatorul nu are nevoie sa efectueze nicio actiune pe un alt site decat vizitarea acestuia, programele malware fiind ascunse in interiorul elementelor invizibile de pe site-ul respective . In momentul incarcarii paginii pe care s-a dat click, programele malware infecteaza computerul utilizatorului folosind vulnerabilitati in browser sau plug-in.

Pe masura ce aria web se dezvolta, atacurile provenite de la hackeri necesita o abordare la fel de evoluata. De aceea, este foarte important ca proiectarea site-urilor web sa fie facuta intr-un mod sigur si securizat pentru a evita cat mai mult posibil deteriorarea integritatii site-urilor web.

In cazul in care site-ul dvs web a fost infectat, este obligatoriu sa anuntati imediat dezvoltatorul web pentru a face verificarile necesare in vederea depistarii codului malitios.

Iti recomandam urmatoarele articole:


Lasa un mesaj