Ce este optimizarea WordPress

WordPress este una dintre cele mai populare platforme open source din categoria CMS-uri de realizare website-uri. De altfel, este prima si optiunea preferata in randul multora, datorita faptului ca este simplu de utilizat, stabil, fara costuri mari sau chiar gratuit si care ofera o multime de plugin-uri si teme care pot face site-ul sa arate si sa functioneze exact asa cum iti doresti.

Drept urmare, WordPress detine aprotimativ 31% din piata de dezvoltare website-uri. Cu o cota de piata atat de mare, este usor de imaginat ca exista o multime de website-uri WordPress si, de asemenea, multi viitori proprietari de site-uri care intentioneaza sa utilizeze aceasta platforma. Altfel spus, este esential sa intelegem cum functioneaza si de ce este importanta optimizarea WordPress.

Optimizarea WordPress reprezinta procesul de imbunatatire, reglare si personalizare pentru cresterea performantei, astfel incat site-ul sa fie mai rapid si mai usor de accesat. Aceasta consta in multe lucruri, cum ar fi alegerea specificatiilor potrivite, a temei corespunzatoare, actualizarea permanenta a platformei pe masura update-urilor, optimizarea bazelor de date, gestionarea plugin-urilor etc.

Specificatiile potrivite

 

WordPress, ca orice alt software are cerintele sale specifice in ceea ce priveste hardware-ul si unitatile pentru a functiona fara probleme. Pentru WordPress, sunt necesare urmatoarele: Versiunea PHP 7.2 sau mai mare, MySQL versiunea 5.6 sau mai mare sau versiunea 10.0 sau mai mare a MariaDB.

De asemenea, HTTPS este vital si primul lucru ce trebuie facut. O alternativa eficienta este sa achizitionezi un certificat SSL impreuna cu serviciul de gazduire, pentru a asigura si instalarea.

Utilizarea neconforma WordPress nu va face decat sa incetineasca functionalitatea acestuia sau lucruri ce pot duce chiar la blocarea lui. Asadar, rezolvarea unor astfel de potentiale probleme ar trebui sa ie printre primele lucruri ce trebuie facute in procesul de optimizare.

Mentinerea update-urilor la zi

 

Unul dintre cele mai rele lucruri ce le poti face unui site WordPress este sa-l lasi sa functioneze cu plugin-uri, teme sau platforma invechita. Versiunile vechi afecteaza performante website-ului, deoarece la orice update exista o sumedenie de corectii, bug-uri si imbuntatatiri de securitate. Este foarte important ca site-ul sa profite din plin de cele mai recente actualizari, atat pentru teme cat si pentru plugin-urile folosite.

Optimizarea bazei de date WP

 

Aceasta include toate paginile site-ului, toate postarile, formularele, intrarile, iesirile, setarile plugin-urilor, ale temelor etc. Astfel, pe masura ce site-ul web se imbunatateste, tot mai multe date sunt stocate in baza de date WP. Din acest motiv, performanta poate scadea. Asadar, este necesara o optimizare periodica a bazei de date astfel incat sa ramana sigura si stabila. Exista plugin-uri care ajuta la acest proces in mod automat.

Optimizarea vitezei

 

Viteza de incarcare a site-ului este importanta pentru experienta viziatorului. Mai mult, un site rapid este mai bine cotat in motoarele de cautare. pentru a verifica viteza site-ului, se pot folosi intrumente de verificare precum Google PageSpeed Insights. Acest tip de instrument ofera si solutii de optimizare a vitezei.

Optimizare si comprimare imagini

 

Este important ca dimensiunile imaginilor sa fie optimizate si memoria cache activata atat pe website cat si pentru browser. Exista, de asemenea, plugin-uri foarte bune care ajuta la cresterea vitezei site-ului WordPress.

Securitate

 

Securitatea este unul din elementele de actiune pentru optimizare. Niciun proprietar de site nu ar vrea sa isi piarda fisierele site-ului sau acesta sa fie compromis de un atac datorat unei vulnerabilitati. Vulnerabilitatile apar doar in cazul unor versiuni inferioare, invechite.

Aceste etape ar trebui sa fie doar punctul de plecare in ceea ce priveste optimizarea WordPress si, pe masura website-ului acestea se pot inmulti, pot evolua.

MxHost a creat pachete special optimizate pentru WordPress, care sa ofere cat mai multe instrumente utile pentru o performanta si o viteza de incarcare cat mai rapida si stabila.

Lasa un mesaj