fbpx

Ce este optiunea “Whois privacy” pentru un domeniu web


Exista situatii in care, tocmai ce ai inregistrat un domeniu web si in zilele urmatoare casuta de email este plina de spam-uri. Aceste situatii sunt generate de faptul ca datele de inregistrare ale domeniului, atat proprietarul cat si registrarul acestuia, sunt publice prinintermediul unui serviciu online numit “Whois”.

Initial, desi au existat numeroare discutii pe aceasta tema de-a lungul anilor, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de transparenta in ceea ce priveste inregistrarea de domenii. De asemenea, sa existe un contact vizibil pentru orice potentiala problema, in cazul in care este interesat sau are intrebari despre respectivul domeniu inregistrat. In timp insa, anumite persone au inceput sa se foloseasca de aceste informatii publice cu scop comercial sau malitios.

Din acest motiv, anumite extensii comune precum .com, .eu, .info etc au optiunea de “Whois privacy”, prin intermediul caruia datele de inregistrare nu mai sunt publice. Acesta optiune este, in functie de extensie, inclusa in costul de inregistrare sau are un cost anual relativ mic comparativ cu inregistrarea domeniului.

In cazul domeniilor .ro pe perioada nedeterminata, conform regulilor ROTLD, datele cu caracter personal nu sunt publice; sunt publice doar datele societatilor comerciale pe care este inregistrat domeniul.

 


Lasa un mesaj