fbpx

Ce inseamna statusul unui domeniu “Pending Delete”


Dupa ce un domeniu expira, acesta trece prin mai multe stadii pana cand redevine liber spre inregistrare. Ultimul stadiu al unui domeniu expirat este “Pending delete”, care dureaza, de regula 5 zile dupa perioada de carantina ( 30-60 de zile, in functie de extensie).

In aceasta perioada, proprietarul domeniului nu il poate recupera in cazul extensiilor internationale. Se poate recupera inainte de aceasta perioada, numita carantina, achitand taxa de recuperare, care difera dupa cazul extensiei.. In ordinea stergerii domeniilor ce au statusul “pending delete” nu este nicio regula, decat expirarea zilelor stabilite de registrar.

Dupa ce domeniul este sters definitiv, oricine are aceleasi sanse de a-l inregistra. Daca mai multe persoane comanda in acelasi timp un domeniu, rapiditatea depinde doar de sistemul fiecarui registrar.

De exemplu, numele de domenii foarte cautate, care sunt in stadiul de “pending delete”, sunt “vanate” de companii ce ofera posibilitatea de backorder astfel incat, imediat ce redevine liber domeniul aste aproape inregistrat automat de catre sistemul acestora. Ulterior, in cazul extensiilor internationale, domeniile pot fi revandute la licitatie, cu propriul pret stabilit.

In cazul domeniilor .ro, acestea nu pot fi revandute sau scoase la licitatie, intrucat ROTLD nu permite acest lucru. Acestora le poate fi doar cedat dreptul de folosinta, prin achitarea taxei de transfer a domeniului pe alte date.  De asemenea, in cazul domeniilor .ro inregistrate pe perioada anuala, cand au statusul “pending delete”, proprietarul poate solicita prelungirea acestuia prin achitarea taxei. Dupa ce a fost sters definitiv insa, domeniul este disponibil pentru a fi inregistrat de orice persoana sau entitate juridica.

In concluzie, daca doresti sa pastrezi un domeniu, este recomandat sa il prelungesti cel tarziu la data scandenta, pentru a nu intampina ulterior eventuale probleme de recuperare a acestuia sau, dupa caz, de pierdere definitiva.

Toti proprietarii de domenii inregistrate prin intermediul MxHost primesc notificare de reinnoire inainte cu 60 de zile inainte de date scadenta. Inainte cu 30 de zile primesc factura de prelungire, urmand ca in decursul celor 30 de zile sa primeasca alte notificari de reamintire.


 • Deica says:

  Buna ziua, va rog frumos sa imi transmiteti situatia domeniului si cum il pot reinitializa.

 • ALIN says:

  Salutare,
  Aveti posibilitatea de backorder/preorder al unui domeniu care acum este in pending delete ?
  Numai bine,
  Alin

 • Poiana says:

  S-au eliberat multe domenii bune. Mai sunt multe in “pendingDelete”. Cei de la rotld zic ca un domeniu sta in “pendingDelete” 90 de zile. Acum voi vedea, sunt nou in acest domeniu vast. E cea mai buna initiativa, deoarece asa se procedeaza si in multe state din afara. Erau sute de mii de domenii “moarte”, luate chiar din 2001.

Lasa un mesaj