Ce trebuie sa stii despre gazduirea shared


Daca esti in cautare de solutii de gazduire, vei gasi adesea termenul de “shared hosting”. Este chiar indicat sa optezi pentru asta, mai ales daca nu ai un proiect foarte mare si nu au nevoie de resurse dedicate. De altfel, aceasta solutie de hosting este cea mai populara, mai accesibila din punct de vedere financiar si cea utilizata, la nivel global.

Ce este gazduirea shared?

Inainte de a aparea pe Internet, fisierele din website-ul tau, trebuie sa fie stocate pe un server. Acesta este conectat la Internet si de acolo website-ul raspunde la solicitari atunci cand utilizatorul intra pe site.

Sunt diferite modalitati de a a-ti gadui site-ul pe un server. Fie ai propriul server, fie optezi pentru colocare, pentru servicii dedicate, precum un server dedicat sau un VPS, sau optezi pentru gazduirea shared de la o companie de hosting. Pentru cea din urma varianta, spatiul fizic de pe server va fi impartit cu alti clienti ai providerului.

Concret, shared hosting inseamna ca imparti resursele serverului cu altii. Ai acces doar la contul tau de gazduire, cu spatiul aferent alocat, insa nu ai acces la intreg serverul; asta ar insemna sa ai acces la toti clientii de pe acel server.

Responsabilitati

Providerul este responsabil de mentenanta intregului server shared. Mentenanta generala, update-uri de software sau hardware, pastrarea temperaturii optime, intra tot in responsabilitatea providerului.

Tu vei fi responsabil doar de propriul website.Ai acces la un panou de control pentru contul tau, prin intermediul caruia poti uploada fisiere, monitoriza traficul, seta adrese de email sau instala aplicatii. In ceea ce privste administrarea site-ului, daca nu ai cunostintele necesare, vei avea nevoie de ajutorul unui programator, intrucat serviciile de hosting nu includ probleme ale site-ului.

De ce sa alegi gazduirea shared?

In primul rand, pentru ca este cea mai accesibila solutie de hosting, raport calitate-pret. Majoritatea website-urilor mici, medii, cu trafic moderat, aleg solutiile de gazduire shared.

In al doilea rand, solutia de gazduire shared dispune de o multitudine de posibilitati. Una dintre ele este scalabilitatea: pachetele sunt concepute de la un pret foarte mic, cu resurse reduse, pana la unul mare, care sa cuprinda toate resursele necesare.

Pe de alta parte, majoritatea companiilor de hosting pun la dispozitie diferite cicluri de facturare, in functie de preferinte: de la 1 luna, pana la trimestrial,semianual, anual sau bienal.

Caracteristicile sunt un alt factor important pentru gazduirea shared. In panoul de control, in cazul Mxhost, cPanel, ai la dispozitie prin intermediul Softaculous peste 320 de scripturi ce pot fi instalate cu ususinta.

Cand solutia de gazduire shared nu e potrivita pentru tine?

Desi solutia de gazduire shared acopera, in general, majoritatea necesitatilor, sunt anumite cazuri in care aceasta nu se mai potriveste. De obicei, este vorba despre afacerile enterprise sau de site-urile cu trafic ridicat.

Astfel, din anumite motive, vei dori sa nu alegi gazduirea shared, precum performanta: in zilele noastre, obtinerea performantei in hosting nu mai este o problema. De aceea, in cazul unor spike-uri de trafic, vei putea observa cu usurinta diferenta dintre o gazduire shared si una dedicata.

Resurse restrictionate: unele companii de hosting atrag clienti prin diferite metode de marketing, precum “banda/trafic nelimitat”. Insa, daca site-ul tau ajunge sa consume multe resurse de pe un server shared, acesta va fi automat blocat.

Din unele din aceste motive, s-ar putea sa iti doresti si sa trebuiasca sa alegi o solutie de gazduire dedicata, precum un server virtual privat sau, dupa caz, un server dedicat. De remarcat este si faptul ca, prin intermediul unui hosting dedicat, ai mai multa libertate si categoric mai multe resurse. Insa, vei plati mai mult pentru aceste beneficii, fata de serviciile de gazduire shared. In alte situatii insa, gazduirea shared este suficienta pentru website-ul vostru. In acelasi timp, trebuie sa tii cont de gazduirea pe HDD sau SSD, lucru care contribuie substantial la buna functionare a site-ului.

In oricare din cazuri, inainte de a achizitiona servicii de hosting, asigurati-va ca stiti ce aveti nevoie sau, in cazul in care nu stiti, apelati la un specialist care va poate indruma spre cea mai buna alegere. Cu toate acestea, este indicat sa fiti catusi de putin informat despre acesti termeni uzuali in domeniu si sa cunoasteti diferenta dintre acestia.


Lasa un mesaj