Collection#1 – 1 milion de romani afectati de bresa de securitate

La inceputul anului curent s-a depistat cea mai mare bresa de securitate din lume, denumita Collection#1. O baza de date masiva a fost corupta, ce contine milioane de parole si adrese de email folosite ca nume de utilizator.

Informatiile personale, arhiva cunoscuta sub denumirea de Collection#1 (ce cuprinde 5 subcolectii), au fost vazute prima data in serviciul de distribuire a fisierelor Mega. Desi baza de date a fost eliminata de pe Mega, aceste date au fost impartasite intre timp pe alte site-uri de hacking.

In cel mai recent leak de date din lume se afla si peste un milion de conturi din Romania. Printre aceste website-uri se regasesc facultati, magazine online, forumuri, portaluri legislative, banci, aplicatii mobile si chiar institutii publice.

Termenul de leak este utilizat atunci cand sunt sustrase date cu caracter personal din cauza unei brese de securitate. Datele cu caracter personal pot fi adrese, adrese de email, numere de telefon, parole utilizate pentru accesul la diverse conturi in mediul online.

Ce este important este faptul ca sursa acestei brese de securitate este inca necunoscuta insa, in acelasi timp, este extrem de mare. Se crede ca aceasta bresa de securitate a fost posibila din cauza faptului ca oamenii folosesc aceleasi parole si utilizatori pentru accesul la mai multe site-uri online.

Pana acum, cea mai mare incalcare a datelor a fost in 2013, de la Yahoo, insa Collection#1 a depasit recordul.

Asadar, este foarte important sa folosesti parole diferite pentru fiecare accesare a unui cont. Nu este nevoie sa memorezi zeci de parole diferite, ci doar sa ai un algoritm de parole pe baza caruia sa generezi parola individuala pentru fiecare cont.

De asemenea, acceseaza doar site-uri care folosesc conexiune criptata si introdu date cu caracter personal doar pe site-uri marcate sigure.

Lasa un mesaj