Constructia unui website – sfaturi si actiuni pentru securitatea cibernetica

Constructia unui website ar trebui sa fie o experienta interesanta si placuta, insa exista anumite criterii care trebuie luate in considerare pentru ca viitoarea afacere online sa functioneze cu succes si datele clientilor sa fie pastrate in siguranta.

Pana la urma, iti doresti ca blogul, site-ul de prezentare sau magazinul online sa fie cat mai protejat in mediul online, fara probleme de vulnerabilitatesau pierderi de date.

In general, constructia unui website incepe din momentul in care alegi un furnizor de gazduire impreuna cu inregistrarea unui domeniu. Iata cateva recomandari de securitate pentru viitorul website:

SSL si securitatea la nivel de server

 

Unul dintre cele mai importante alegeri este furnizorul de gazduire web si securitatea serverelor pe care vor fi stocate datele site-ului si ale clientilor. Fara stocarea datelor pe un server, site-ul nu poate fi functional. Furnizorii de gazduire sunt responsabili de mai mult decat inchirierea unui spatiu pe server – ei asigura si securitatea serverlui, sunt responsabili pentru mentinerea live non stop a site-ului, implementari si tehnologii pentru cresterea performantei vitezei si multe altele.

Desigur, nu doar furnizorul de gazduire este responsabil de nivelul de securitate ci, la nivel de platforma, este responsabilitatea proprietarului web. Din acest motiv, este recomandat sa fie optimizata si updatatata la cea mai recenta versiune platforma web si sa ai instalat un certificat SSL.

Unele pachete de gazduire includ certificatul SSL, insa sunt si alte facilitati precum: protectii firewall, protectii DDoS, detectare si inlaturare malware, backup-uri automate si multe altele.

Un certificat SSL este indispensabil, mai ales pentru un magazin online. Acesta cripteaza datele dintre browser si server, astfel incat sunt private de vulnerabilitati sau decriptari.

Confidentialitate

 

Datele clientilor trebuie sa fie protejate, conform GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor) la nivel european. Acesta reduce riscul de scurgeri de informatii cu caracter privat ale clientilor, mai ales daca vorbim despre acele site-uri care colecteaza date personale ale clientilor. Este important sa colectezi datele clientilor exclusiv cele care te intereseaza, in principiu datele de facturare pentru a finaliza o actiune sau o achizitie. Desigur, acestea trebuie pastrate in siguranta deplina.

Siguranta interna si de utilizare

 

Personalul adiacent care se va ocupa de afacerea online trebuie sa fie cu strictete instruita pentru a pastra datele in siguranta, pentru a nu accesa emailuri de tip spam care ar putea dauna intregului sistem. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca toate parolele utilizate sunt unice si puternice. Totusi, cea mai puternica parola este inutila daca angajatul a incalcat politica de confidentialitate sau securitate – click pe un e-mail de tip phishing, partajarea detaliilor de autentificare sau pierderea/furtul dispozitivului de pe care se lucreaza in sistem.

Cea mai buna modalitate de a va proteja impotriva acestor amenintari interne este de a educa personalul, de a organiza instruiri periodice si de a avea planuri de actiune si de backup.

In sfarsit, amenintarile si atacurile cibernetice nu vor disparea in timp ci, dimpotriva, se vor intensifica, continuand sa evolueze in functie de tehnologiile cu care vom lucra. In calitate de proprietar de site trebuie sa mentii pasul si ritmul cu toate mijloacele de securitate si siguranta, avand, astfel o prezenta online sigura si puternica, fara vulnerabilitati.

 

 

Lasa un mesaj