Cum alegi un provider de hosting


Cand vine vorba de extinderea afacerii in mediul online, inevitabil, va loviti de decizia de alegere a unei companii de gazduire pentru site-ul vostru. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii dar, in acelasi timp, una dintre cele mai dificile, deoarece sunt foarte multi provideri de hosting. Exista insa foarte multe aspecte care ii diferentiaza pe acestia, insa cum stiti care este cel mai bun pentru afacerea voastra?

Este foarte important sa faci diferenta dintre serviciile oferite, bazandu-te, in principal, pe cateva caracteristici esentiale, pornind de la feedback-ul clientilor care beneficiaza deja de servicii, de spatiul necesar afacerii tale, pana la infrastructura si suportul tehnic oferit de companie.

1. Reputatia companiei

Reputatia companiei are o influenta uriasa asupra vazarilor. Aceasta se realizeaza in timp, prin sinceritate, corectitudine si profesionalism, atat fata de clientii si partenerii companiei, cat si fata de concurenta. Un lucru esential despre companie de care trebuie sa tineti cont – este o companie de gazduire sau doar reseller de servicii de gazduire? Diferenta dintre acestea este ca o companie utilizeaza propriile ei servere, in timp ce resellerii inchiriaza servere de la alte companii si ofera, mai departe, servicii de gazduire. Prin urmare, reseller-ul, nu este, de obicei, pregatit pentru a raspunde tututor intrebarilor tehnice, in consecinta suportul tehnic poate dura mai mult.

2. Pagina de intampinare

O parere gresita despre companii poate fi atunci cand alegerea se bazeaza pe aspectul primei pagini de prezentare. Multi considera ca, cu cat este mai sofisticata prezentarea, cu atat vor fi si serviciile mai sofisticate. Este o parere total gresita – o companie de hosting serioasa se va axa intotdeauna pe simplitate si aspectul aerisit al paginilor, pentru a oferi accesibilitate tuturor clientilor. De cele mai multe ori, simplitatea vine insotita de profesionalism.

3. Feedback-ul clientilor

Pentru a va face o idee despre calitatea serviciilor, este indicat sa va informatii asupra portofoliului de clienti pe care compania care urmeaza sa va furnizeze servicii de gazduire, il detine. O companie serioasa atrage clienti seriosi – daca clientii sunt doar cu site-uri de prezentare, webmasteri sau bloggeri, trebuie sa luati in considerare acest aspect, daca compania este pregatita sa va asigure serviciile de care aveti nevoie pentru proiectul vostru si, totodata, daca acestia clienti sunt multumiti de servicii; multumirea se reflecta, de obicei, prin fidelitate. Un raport al clientilor multumiti vs. clienti nemultumiti, va reflecta seriozitatea companiei.

4. Asistenta tehnica

O companie serioasa de hosting va oferi suport tehnic prin cele mai utilizate mijloace, precum telefon, chat sau ticket de asistenta, non-stop. Este unul dintre criteriile elementare, deoarece pot aparea intrebari, nelamuriri sau uneori probleme asupra serviciilor de care beneficiati in orice moment al zilei. A oferi suport tehnic non-stop nu este insa suficient, acesta trebuie sa fie profesional si adaptat cerintelor clientilor.

5. Garantia uptime

O companie serioasa va avea un uptime cat mai ridicat, pentru ca site-urile sa functioneze in conditii optime. Din varii motive, site-ul poate deveni inaccesibil pentru anumite perioade de timp. Este important de verificat daca exista o astfel de garantie de returnare a banilor, in cazul in care nefunctionalitatea site-ului este pe o perioada indelungata de timp.

6. Motoarele de cautare

Cu certitudine, Google, cel mai mare motor de cautare, va ofera un top al companiilor. Prin urmare, o companie care se claseaza in primele pagini in urma cautarilor voastre, inseamna ca este bine optimizata si, implicit, bine conceputa.

7. Spatiul de stocare

Dupa ce v-ati lamurit in privinta aspectelor de mai sus, treceti la partea de analiza a serviciilor. Spatiul de stocare reprezinta un element cheie in alegerea companiei cu care doriti sa colaborati, implicit a pachetului de gazduire dorit. Spatiul de stocare este spatiul fizic pe server, dedicat gazduirii fisierelor site-ului vostru. Daca nu stiti exact ce spatiu de stocare aveti nevoie, la o companie serioasa va puteti adresa suportului tehnic pentru o recomandare. De asemenea, un hosting bun va oferi posibilitatea unui upgrade la un pachet superior, pe masura ce nevoile de stocare cresc.

8. Email-ul

Email-ul a devenit unul dintre cele mai utilizate mijloace de comunicare, prin urmare, orice proiect serios isi doreste o adresa de email cu numele domeniului achizionat. Asadar, asigurati-va ca numarul de email-uri oferit cu pachetul de gazduire corespunde cu nevoile voastre.

9. Baze de date

Indiferent de platforma folosita, asigurati-va ca aveti cel putin o baza de date sau, dupa caz, numarul necesar de baze de date pentru site-ul vostru.

10. Panoul de control

Acest serviciu este esential pentru un pachet de gazduire. Pentru incepatori mai ales, este foarte important ca acesta sa fie intuitiv, usor de administrat si utilizat, fara a avea cunostinte tehnice. Nu este recomandat a achizitiona un pachet de gazduire daca nu vi se ofera un panou de control; in momentul de fata, cel mai usor de utilizat este cPanel pentru Linux si Plesk pentru Windows.

11. Caracteristici

Trebuie sa stiti de ce caracteristici veti avea nevoie pentru site-ul vostru. Probabil veti avea nevoie de acces la webmail, POP3 sau SMTP, cu siguranta de un filtru antivirus si anti spam. De asemenea, sa va informati spatiului de stocare dorit – HDD sau SSD, precum si asupra tipurilor de servere utilizatate- in prezent, cel mai rapid este LiteSpeed WebServer .

12. Serviciul de backup

Lumea virtuala este expusa la vulnerabilitati ale datelor, daca acestea nu sunt securizate corespunzator. Backup-ul reprezinta un proces de copiere constant al datelor, pentru a putea fi restaurate in cazul in care cele originale se pierd sau sunt distruse. Asigurati-va ca firma de hosting efectueaza backup-uri periodice, dintr-o data anterioara la care datele au fost valide. Backup-ul si recuperarea acestuia reprezinta o reala necesitate a intregii securitati a unui sistem. Prin aceasta metoda, va veti recupera usor si rapid datele pierdute.

13. Locatie

De mentionat este faptul ca locatia data center-ului este importanta. Prin urmare, daca va adresati pietei si publicului din Romania, de preferat, este sa aveti servicii de hosting de la companie din Romania. Daca alegeti un provider din strainatate, riscati ca timpul de raspuns al site-ului sa se mareasca,traficul fiind redirectionat. Alegerea unui hosting din tara din care activezi ajuta la SEO si cresterea organica pentru motoarele de cautare.

14. Costuri

De cele mai multe ori, pretul reflecta calitatea. Trebuie sa gasiti echilibrul intre pret si calitate, un serviciu de calitate nu trebuie sa fie extrem de scump insa nici foarte ieftin.

Prin urmare, trebuie sa dati dovada de vigilenta si precautie in momentul in care va decideti sa achizitionati un pachet de gazduire  de la un provider de hosting, pentru proiectele voastre.


  • sorina mirzac says:

    Buna ziua,

    Ne intereseaza un serviciu de hosting cu urmatoarele caracteristici: spatiu HDD mare + memorie mare + certificat SSL + suport tehnic 24/24, romana si engleza + repede.
    Ne puteti face o oferta, va rog?

    SM

Lasa un mesaj