fbpx

Cum poti evita cele mai comune fraude online de sarbatori

siguranta-online

Comertul online a devenit cea mai utilizata si comoda activitate din mediul online, mai ales in perioada sarbatorilor. Tot acum este si perioada in care infractorii cibernetici profita de moment pentru a ataca cat mai multi utilizatori.

Spamul si phishingul raman cele mai comune metode de a intra in posesia datelor cu caracter personal ale unui utilizator. Acestea sunt avantaje exprem de dorite si pretuite de hackeri, astfel incat scopul obisnuit al spamului este de a intra in posesia conturilor bancare.

In calitate de utilizator care doreste sa faca cumparaturi online de sarbatori si nu numai, iata cateva metode prin care hackerii incearca sa intercepteze datele cu caracter personal si sfaturi despre cum sa eviti o posibila compromitere.

 

Notificari false pe retelele de socializare

 

Spammerii sunt activi in mediul online oriune – cea mai indemana platforma este reteaua sociala, prin intermediul careia posteaza frecvent notificari, ce contin adesea link-uri de acces unde se cere, de regula, user si parola de acces pe o pagina falsa.

O alta varianta comuna sunt mesajele de amenintare, ce afirma, de exemplu, ca a fost detectata o activitate suspecta pe contul tau, iar daca nu oferi consimtamant, contul va fi blocat. Astfel, esti indrumat printr-un link catre o pagina de conectare de tip phishing.

Recomandarea este sa nu dai curs acestor mesaje si sa nu accesezi link-uri ce par a veni dintr-o sursa suspecta, cu atat mai putin sa introduci datele de acces pe o pagina nesigura.

 

Solicitari ce vizeaza introducerea datelor bancare

 

In continuare, cea mai populara metoda de tip phishing este obtinerea datelor bancare. De regula, emailul sau mesajul pare sa vina in numele bancii cardului tau sau al unui sistem de plata online. Cele mai frecvente mesaje sunt legate de blocarea contului sau de o activitate suspecta a contului bancar personal.

Astfel, sub pretextul restabilirii accesului la cont, a confirmarii identitatii sau a anularii unei tranzatii, utilizatorul este rugat sa isi introduca datele cardului bancar, inclusiv codul CVV. Desigur, aceste informatii vor fi introduse pe un site fals, astfel ca, odata ce infractorii primesc datele contului, pot imediat retrage bani.

Si in acest caz, se recomanda a lua imediat legatura cu banca emitenta a cardului sau, dupa caz, cu procesatoul de plata si, sub nicio forma sa nu dai curs mesajului care ti se pare suspect.

 

Notificari false din partea unor furnizori de servicii

 

La fel ca in cele doua cazuri de mai sus, poti primi pe email o notificare cu privire la introducerea datelor cu caracter personal sau a contului bancar, pe un website fals ce pare a fi din partea unui furnizor de servicii, precum telefonie, internet, hosting sau magazin online.

Din pacate, inca nu toti utilizatorii comertului online sunt constienti de importanta securitatii, potrivit unui studiu efectuat de Kaspersky Lab, deoarece nu acorda atentie sporita site-urilor pe care realizeaza tranzactii bancare.

Mai mult decat atat, o mare greseala pe care o fac majoritatea este sa isi stocheze aceste date pe dispozitivele de pe care le folosesc. Astfel, in cazul pierderii smartphone-ului, de exemplu, paguba nu se rezuma doar la dispozitiv, ci, datorita stocarii datelor de acces la contul bancar, poate fi compromis si acesta.

In toate cazurile pezentate si nu numai, recomandam tututor clientilor sa efectueze tranzactii bancare online exclusiv pe site-urile cu conexiune criptata, link cu https:// , care certifica faptul ca datele nu pot fi interceptate pe calea transmisiei dintre browser si server.

Nu fi victima atacurilor cibernetice ci actioneaza cu prudenta atunci cand faci cumparaturi in mediul online. Cu putina precautie si cateva notiuni elementare de securitate, experienta online este un real succes.

 

 


Lasa un mesaj