Cum sa ai o viteza de incarcare optima a site-ului


Viteza de incarcare a unui site web reprezinta una dintre cele mai importante aspecte, atat din punct de vedere SEO, pentru motoarele de cautare, cat si pentru o experienta placuta a utilizatorilor. Conform statisticilor, daca o pagina web se incarca mai greu de 5 secunde, utilizatorii vor inceta sa mai astepte si se vor indrepta catre alte cautari. Daca pagina se deschide pixel cu pixel, lucrurile se inrautatesc si mai tare in ceea ce priveste experienta utilizatorului.

O mare parte din administratorii site-ului afirma, atunci cand li se incarca greu paginile web ca “Ce greu merge Internetul”, insa putini sunt cei care stiu, de fapt, care este cauza si  motivele pentru care se intampla acest lucru, si chiar iau masurile necesare. De altfel, putini sunt cei care stiu ca nu conexiunea la internet sau web hostingul sunt de vina pentru incarcarea greoaie a site-ului, ci ca pot exista o sumedenie de alte motive , ce tin direct de structura si continutul paginilor.

De altfel, o viteza de incarcare mare a unui site, poate duce la scaderea profitului, mai ales daca este vorba de un magazin online. Gigantii pietei online, precum Amazon, afirma faptul ca o intarziere de 100 milisecunde poate duce la o pierdere de pana la 1% din profit. De asemenea, Google acorda o deosebita importanta in algoritmul sau vitezei de incarcare a paginilor, fapt care contribuie la clasarea paginilor.

Din aceste motive, este important a se avea in vedere acest aspect, indiferent ca este vorba despre un blog, un site de prezentare, mai ales de un magazin online. Exista numeroase metode a testa viteza de incarcare a unui site, printre care tool-ul de la Google, PageSpeed Insights. Daca nu aveti o viteza optima, recomandarea este sa apelati, in primul rand, la webmasterul care v-a construit site-ul.

Care pot fi principalele motive pentru care nu ai o viteaza optima de incarcare a site-ului tau?

Video-urile – daca paginile site-ului tau au video-uri, trebuie gasit un echilibru intre calitatea video si timpul de incarcare, deoarece, cu cat calitatea este mai mare, cu atat se ingreuneaza viteza de incarcare.

Imaginile – de obicei, imaginile creeeaza cele mai adesea probleme de incarcare. Acestea sunt recomandate a fi comprimate. De exemplu, imaginile JPG si BMP ocupa mult spatiu si se incarca mai greu. Din acest motiv, trebuie gasita o metoda de optimizare, de exemplu imaginile divizate.

Memoria cache – este bine sa fie activata optiunea”enable cache”. Odata cu aceasta, permite browerului web sa salveze paginile web vizitate anterior, lucru care faciliteaza viteaza de incarcare a site-ului.

Codul sursa – codul in care este creat site-ul conteaza la fel de mult, lucru care tine de webmaster. De exemplu, folosirea Flash-ului,  este aproape incompatibila cu dispozitivele mobile si nici nu se indexeaza corespunzator din punct de vedere SEO.  De asemenea, se recomanda a se minifica fisierele, prin eliminarea tuturor caracterelor inutile sau a spatiilor dintre randuri, lucru ce se poate realiza prin diferite tool-uri online.

Plugin-uri – sunt recomandate a se instala plugin-uri care ajuta la viteza de incarcare a unui site. De exemplu, in cazul WordPress, se poate instala unul din plugin-urile de cache, care aduc imbunatatiri considerabile. Insa, atat plugin-urile cat si CMS-urile, necesita update-uri periodice, pentru a elimina vulnerabilitati ce ar putea compromite intreg site-ul.

Hosting-ul – un loc aparte in are si hostingul in vederea imbunatatirii timpului de incarcare a site-ului. De exemplu, gazduirea pe un server cu SSD imbunatateste semnificativ viteza de incarcare, comparativ cu un server HDD.

Prin urmare, viteza de incarcare a unui site web a devenit un factor important in mediul online, mai ales odata cu cresterea traficului pe dispozitivele mobile. Din acest motiv, chiar daca sunt necesare modificari si update-uri periodice, rezultalele sunt pe masura. Indiferent de scopul paginii tale web, o incarcare optima a paginilor tale web, aduce doar beneficii.


Lasa un mesaj