fbpx

Cum sa alegi cel mai bun registrar de domeniu

registrar-domeniu

Care este una dintre primele, si adeseori cea mai dificila, parte a construirii unui website? Da, alegerea numelui de domeniu potrivita. Uneori acest pas poate fi destul de simplu, in conditiile in care ai deja o firma sau domeniul va fi numele unei persoane. Alminteri, este nevoie de incercari multiple pentru gasirea numelui potrivit.

Pe langa identificarea celui mai potrivit nume de domeniu, ai nevoie si de un registrar de incredere prin intermediul caruia sa poti gestiona acest domeniu. Sunt o multime de registrari in mediul online, de la registrari locali pana la internationali. Acestia ofera instrumente de cautare a numelor de domenii disponibile cu extensii diferite.

Alti registrari ofera si servicii suplimentare utile pentru functionalitatea unui website, cum ar fi serviciile de gazduire, web design, creare adrese de email sau certificate SSL.

Ce este un registrar de domenii

Un registrar de domenii web este o companie care adminstreaza, gestioneaza si revinde domenii web. Pentru a revinde domenii, aceasta trebuie sa fie acreditata de registrarii locali (exemplu ROTLD) sau internationali.

Printre cele mai comune extensii de domenii se numara .com, .org, .eu, .info si desigur, in Romania, .ro.

Cum ce se deosebeste un registrar bun

Nu toi registrarii ofera aceeasi calitate a serviciilor. De exemplu, unii registrari nu ofera orice extensie de domeniu la inregistrare. Altii nu ofera decat nume de domenii specifice locatiei in care se afla, de exemplu .ro pentru Romania. pentru externalizarea nisei este bine ca furnizorul sa ofere extensii variate, pentru diversitate si alegerea numelui de domeniu dorit, daca cu una din extensii este deja inregistrat. Iata cateva alte aspecte importante prin care se diferentiaza un registrar fata de altul:

Costuri

Ca in orice alt domeniu, consumatorii vor face comparatie de pret de la un furnizor la altul. Desi acest termen de comparatie nu este intotdeauna cel mai potrivit, costul este un criteriu de selectie important. In cele mai multe cazuri, vei avea de interactionat cu registrarul o data pe an, la reinnoirea acestuia sau, posibil, la schimbarea ns-urilor. Majoritatea proprietarilor nu au nevoie de suport din acest punct de vedere, pentru ca au acces direct din contul client al furnizorului pentru o astfel de operatiune.

Protectie Whois

Orice domeniu poate f cautat dupa o interogare whois pe site-urile de nisa. In esenta, ICANN, de eemplu, cere ca toate informatiile de contact ale domeniilor sa fie afisate pentru publicul avizat. Acestea sunt numele, prenumele, adresa de email si numarul de telefon. Totusi, unele persoane sau organizatii nu doresc ca aceste informatii sa fie publice, ci doresc sa fie ascunse. Din acest motiv exista protectia Whois, de obicei gratuita la anumite extensii, cum este cazul .com, .eu, .info etc.

In cazul domeniilor .ro, datele cu caracter personal ale persoanelor fizice nu sunt publice insa, daca domeniul este inregistrat pe o societate comerciala, acestea vor fi publice si vizibile la o interogare whois pe site-ul ROTLD sau folosing un alt intrumente de interogare.

Optiuni pentru termenele de inregistrare

Un domeniu nu se poate inregistra pe perioada lunara, decat pe perioada anuala. Asadar, perioada minima de inregistrare este de 1 an. Cu toate acestea, sunt unii registrari care revand domenii cu plata lunara, impreuna cu un abonament de gazduire de exemplu – insa, in fapt, inregistrarea are loc doar anuala, indiferent de extensia aleasa. De cealalta parte, maximul de inregistrare posibil este de 10 ani.

Notificari de reinnoire

Avand in vedere ca un domeniu se inregistreaza pe unul sau mai multi ani, este logic ca la un moment dat va trebui reinnoit. Astfel, este recomandat sa alegeti un registrar care va emite in prealabil notificari de reamintire. Orice domeniu trebuie prelungit pana la data scadenta, pentru a nu exista riscul de a-l pierde.

Diversitate in TLD-uri

TLD-ul este este extensia domeniului, care poate fi .ro, .com, .info, .org. Insa sunt si noile TLD-uri, cum ar fi .host, .bike, .photo, .music, .xyz si multe alte cateva sute. Este important ca registrarul sa ofere mai multe optiuni de inregistrare, astfel incat numele dorit sa poata fi inregistrat cu extensii cat mai variate.

Servicii aditionale

Inregistrarea unui domeniu nu este suficienta pentru a pune un website online. Pe langa acesta, este nevoie de un serviciu de gazduire.

Sunt utile si alte optiunu suplimentare pentru crearea unui website, cum ar fi posibilitatea de descarcare a unei platforme precum WordPress sau un site builder, activarea unui certificat SSL. Este mult mai usor de gestionat un website daca toate serviciile aferente acestuia sunt de la un singur furnizor.

Pe langa cele mentionate anterior, suportul tehnic este, desigur, primordial. Inainte de a face o achizitie, trebuie verificat ca furnizorul sa fie o firma credibila, cu un portofoliu de clienti majoritari multumiti, furnizor care nu exista pericolul de a “disparea” peste noapte.

In sfarsit, este greu sa alegi un registrar de domenii si servicii suplimentare care sa fie perfect din toate punctele de vedere si care sa corespunda tuturor nevoilor individuale, insa trebuie gasit echilibrul calitate-pret. Retineti ca tarifarea extensiilor de domenii poate diferi semnificativ de la un registrar la altul dar si in functie de extensia acestuia.


Lasa un mesaj