fbpx

Cum sa dezinstalezi manual un plugin WordPress


Plugin-urile au nevoie de update-uri constante pentru a elimina anumite vulnerabilitati de securitate. Pe langa asta, de multe ori, anumite dintre ele posibil sa nu va mai fie de folos sau sa nu va functioneze corect. Din acest motiv, doriti sa il dezinstalati. Cum procedati?

Cea mai simpla metoda de dezinstalare a unui plugin WordPress pentru site-ul tau este de a intra in interfata de administrare si in partea stanga, click pe sectiunea “Plugins“, “Installed plugins”  si apoi click “Deactivate” pe cel dorit. Totusi, in unele cazuri rare, un plugin poate crea unele probleme, precum restrictionarea accesului in interfata de administrare. In aceste situatii, trebuie sa dezactivezi manual pluginul.

Sunt doua moduri prin care un plugin WordPress poate fi dezactivat manual: prin dezactivarea fisierelor sau prin dezactivarea inregistrarilor din baza de date.

1. Dezactivarea fisierelor

Pentru a urma aceasta procedura, trebuie sa ai acces la FTP sau la shell prin SSH, urmand acesti pasi:

– acceseaza /wp-content/plugins

– cauta folderul/directorul plugin-ului ce doresti sa-l dezinstalezi

– redenumeste folderul cu un al nume (ex: plugin-dezactivat).

In mod normal, ar trebui sa ai acum acces  WordPress, unde iti va aparea un meaj de eroare, indicand faptul ca pluginul nu mai lucreaza.

2. Dezactivarea inregistrarilor din baza de date

Trebuie sa ai acces la baza de date, fie prin SSH sau prin intermediul unei interfete de administrare phpMyAdmin, urmand pasii:

– gaseste tabela “wp_options”

– in tabela mentionata, gaseste inregistrarea “active_plugins”

– datele vor fi de forma: a:1:{i:0;s:19:”badplugin/badplugin.php”;}

– modifica “a:1” cu “a:0“; comanda schimba pluginul din activ in inactiv

– salveaza modificarile

Ambele metode au acelasi rezultat. Dupa dezactivarea pluginului, veti putea observa daca site-ul va functiona sau nu mai bine. De mentionat este insa faptul ca, odata instalate, pluginurile de WordPress trebuie updatate pe masura ce apar noile versiuni, pentru a evita riscul unei posibile compromiteri.


Lasa un mesaj