Cum sa incepi un website de la 0


Chiar daca pare complicat, este foarte simplu sa iti construiesti un website, atata timp cat stii ca ai nevoie de doar 3 lucruri esentiale: un nume de domeniu web, un webhosting si continutul website-ului.

Ce este numele de domeniu

Numele de domeniu web este acea adresa pe care utilizatorii o introduc in browser pentru a accesa site-ul. De exemplu, “mxhost.ro” este un nume de domeniu. Extensiile numelor de domenii se refera la “ro”, “.com”, “.eu”, “.org” etc. De mentionat este faptul ca, atunci cand iti alegi un nume de domeniu, sa o faci in asa fel incat acesta sa reprezinte brandul, locatia publicului tinta (extensia de domeniu) sau domeniul de activitate din care face parte. Este foarte important ca domeniul sa fie intuitiv si usor de retinut pentru potentialii vizitatori ai site-ului.

De obicei, domeniile se achizitioneaza de la un registrar si se reinnoiesc anual, contra unui cost. Momentan, singurele domenii care pot fi achizitionate pe perioada nedeterminata sunt cele “.ro”. In ultimii ani, au aparut tot mai multe extensii de domenii, numite noile TLD-uri, cu extensii precum “.restaurant”, “.design”, “.marketing”, “.video” etc.

Ce este web hostingul

Dupa ce ai un domeniu deja inregistrat, urmatorul pas este sa achizitionezi un serviciu de hosting. De obicei, pentru proiectele start-up se incepe cu un pachet de gazduire shared (pe un server se afla mai multe conturi, respectiv mai multi clienti) si ulterior, daca afacerea va prospera, se va putea face upgrade in orice moment la un pachet cu resurse superioare. In mod normal, pachetele de hosting se pot achizitiona pe diferite de facturare, la alegere, de la 1 luna pana la 24, chiar 36 luni, plata in avans. Practic, acest serviciu presupune inchirierea unui spatiu (masurat in MB sau GB plus alte resurse – consum CPU, trafic, memorie etc) pentru ca website-ul sa poata fi accesat in mediul online, atunci cand utilizatorul introduce adresa (numele domeniului) intr-un browser (Mozilla, Chrome, Safari, Internet Explorer etc.

Pentru a intelege functionalitatea, conexiunea dintre domeniu si serverul de hosting se realizeaza prin intermediul unor nameservere care se adauga domeniului (pot arata de forma: ns1.mxserver.ro si ns2.mxserver.ro), astfel ca, atunci cand va fi accesat domeniul, acesta va pointa spre server, care va transmite continutul utilizatorului final.

Ce este continutul website-ului

Website-ul reprezinta niste fisiere, de obicei codate HTML, pentru a difuza imagini, video-uri si alte elemente multimedia. Sunt diverse posibilitati de a construi un website: fie se poate crea folosindu-te de un text editor, fie printr-un website builder, fie prin instalarea unui CMS de tip open-source, precum WordPress. Pentru incepatori, probabil cea mai simpla varianta este ultima.

De exemplu, MxHost ofera pachetelor de webhosting acces unui panou de control,cPanel, cu Softaculous inclus, in care sunt peste 300 de CMS-uri disponibile pentru crearea unui website, putand fi instalate cu un simplu click. Ulterior, in functie de preferinte, platforma se poate personaliza.

Daca se doreste un website profesional, se poate opta pentru un pachet de webdesign insa, chiar daca costurile vor fi mai ridicate, cu certitudine rezultatele vor fi pe masura.

De remarcat este faptul ca webhostingul nu va avea de-a face cu continutul website-ului sau cu probleme de functionalitate ce tin de constructia acestuia. Providerul de hosting va fi raspunzator doar de functionalitatea serverului pe care este gazduit contul.

 


Lasa un mesaj