fbpx

Cum sa nu cazi prada atacurilor cibernetice


Atacurile cibernetice sunt din ce in ce mai raspandite prin toate mijloacele posibile pe internet: prin download-ul unor aplicatii, prin recame, prin email sau prin intermediul social media. Dar stii sa deosebesti un mesaj bun de unul de tip spam, pentru a evita sa devii o victima a acestuia?

Cu toate ca in ultimii ani, atacurile cibernetice au inregistrat un volum in scadere, odata cu evolutia rapida a industriei si atacurile se raspandesc rapid si duc la formarea de noi tipuri de malware si spam.

Potrivit unui raport realizat de Symantec, atacurile cibernetice sunt in scadere cu aproximatix 3%  in mediul business ( 30 miliarde e-mailuri spam/zi in 2012, 29 miliarde e-mailuri spam/zi in 2013).  Cifrele indicate se raporteaza la toate domeniile, inclusiv farmaceutice, diete, produse naturiste matrimoniale sau alte mesaje infectate cu malware.

Iata cum poti sa te feresti de astfel de escrocherii in mediul online

E-mail

Daca primesti un e-mail nesolictat, acesta poate fi unul de tip spam. Asadar, nu deschide continutul daca nu ai certitudinea ca sursa este una sigura. De asemenea, nu da click pe link-urile atasate in continutul e-mail-ului sau nu iti introdu date cu caracter personal in cazul in care este un formular de completat.

Tine cont de faptul ca escrocherii cibernetici se bazeaza foarte mult pe psihicul uman. De exemplu, poti primi un e-mail in care esti anuntat ca vei castiga o suma fabuloasa de bani daca iti introduci datele personale, prin urmare apeleaza la lacomia umana. Sau te poate indruma sa dai clik pe un link care prezinta o “reteta” despre cum sa faci bani rapid, sau o dieta ce te ajuta sa scapi de 10 kilograme in 2 zile. Aceste mesaje sunt evident de tip spam. Daca dai curs unor astfel de mesaje, poti avea pagube materiale serioase. De exemplu, CoinVault a facut, in prezent, peste un milion de victime online.

De asemenea, hackerii se pot folosi de branduri renumite si serioase precum unitati bancare, unde ti se cere sa iti introduceti numarul de card, pinul sau alte informatii personale. Nu da curs acestor solicitari, ci suna imediat unitatea bancara care se presupune ca ti-a trimis acest e-mail, pentru a verifica daca informatiile sunt reale.

CMS-uri cunoscute

Puteti fi infectati cu malware si prin intermediul unor CMS-uri cunoscute pe care le download-ati din surse nesigure, free, precum WordPress, Joompla sau Drupal. De curand, s-a descoperit un nou tip de psiching. In acest caz, pot si afectate site-urile pe care le-ati instalat, prin urmare se recomanda sa va faceti update la cele mai recente versiuni care elimina vulnerabilitati.

Social Media

Daca spamul prin intermediul e-mail-ului este detectat destul de rapid si s-au implementat numeroase filtre de detectare, in mediul social media, spam-ul este nou dezvoltat si diversificat. Astfel, conform studiilor Symantec, unul din 200 de mesaje de pe social media este spam iar 5% din aplicatiile sociale sunt aplicatii spam. Spre deosebire de e-mail, unde mesajul de tip spam ajunge unui singur utilizator, pe retelele de socializare raza de actiune este extinsa, deoarece poate ajunge pana la mii de utilizatori. De altfel, spam-ul pe social media este mult mai greu de detectat.

Si in acest caz, luati-va cateva masuri de precautie care v-ar putea feri de atacuri cibernetice: nu accesati link-uri care par suspecte; nu raspundeti la mesaje pe banuiti a fi spam; daca mesajul “suna prea bine ca sa fie adevarat”, ignorati-l; actualizati-va o parola puternica individuala pentru fiecare cont de social media.

Prin urmare, Mxhost recomanda tuturor persoanelor sa respecte si sa aplice cele mentionate mai sus, pentru a evita orice tip de compromitere. Cifrele indicate care vizeaza atacurile cibernetice nu sunt deloc fabuloase, intrucat, doar in Romania, anul trecut, s-au inregistrat peste 42 milioane de incidente si compromiteri frauduloase.


Lasa un mesaj