fbpx

Cum sa previi cele mai periculoase vulnerabilitati exploatate de hackeri


In general, toate marile companii si mai ales institutiile bancare pun un mare accent pe problema securitatii cibernetice din zilele noastre. Datele cu caracter personal, mai ales bazele de date ale companiilor care stocheaza astfel de informatii, au fost din totdeauna tinta dorita a hackerilor.

In fapt, accesul ilegal al unei persoane in propriul cont unde ai stocate toate informatiile cu caracter personal al clientilor sau conturile bancare, este unul dintre cele mai devastatoare lucruri care se poate intampla unei companii cu o buna reputatie.

O alta modalitate de a ataca anumite conturi este de a afla hackerii informatii importante despre o persoana sau o companie, informatii care nu pot fi facute publice, folosindu-se de acestea pentru a-i manipula. De asemenea, hackerii pot obtine acces la sistem pentru a inchide sau deschide anumite servicii sau licente de functionare.

Metodele prin care hackerii incearca sa obtina astfel de informatii cu caracter personal, sunt multiple. Cele mai des intalnite sunt:

Injectarile – descarci local o aplicatie sau un program dintr-o sursa nesigura, ce este injectata cu virusi si malware meniti sa acceseze computerul sau dispozitivul, cu scopul de a stoca informatii sensibile. Din acest motiv, este recomandat a se utiliza un antivirus pe orice dispozitiv si de a descarca fisiere si programe licentiate, din surse sigure. Acelasi lucru este valabil si pentru instalarea unor platforme si plugin-uri web pentru constructia, intretinerea sau administrarea unui website.

Expunerea datelor cu caracter personal – unul dintre cele mai periculoase atacuri cibernetice este preluarea unor baze de date cu informatii cu caracter personal si expunerea lor publica, care poate duce la situatii catastrofale pentru orice companie. Pentru a obtine astfel de informatii, hackerii se folosesc de vulnerabilitati ale sistemelor pentru a introduce virusi si malware pentru a extrage informatiile dorite. Astfel de vulnerabilitati se datoreaza folosirii de parole usor de identificat, de sisteme neapdatate la ultima versiune sau de downloadul unor fisiere online din locatii nesigure.

Ransomware – este o forma uzuala folosita de hackeri, metoda prin care iti solicita sa efectuezi o plata daca vrei sa recurepezi anumite fisiere care au intrat in posesia lor. Ei intra in posesia acestor fisiere tot prin implementarea unor virusi in calculator prin descarcarea de fisiere sau accesarea unor link-uri din emailuri de tip spam. Eliminarea unor astfel de atacuri poate fi implementata printr-un backup constant al fisierelor importante,  cu stocare sigura.

Autentificare in sistem – sistemul de autentificare a unei companii sau magazin online poate fi infectat cu fisiere malware, menite sa stocheze datele cardului bancar. Asadar, ca utilizator, atunci cand efectuezi o tranzactie online, asigura-te ca conexiunea este sigura si criptata prin protocolul https.

Securitate redusa – utilizarea parolelor pentru accesul oricarui cont duce la o securitate redusa si posibilitatea de aflare a unei parole simple este foarte usoara. De asemenea, ca utilizator, nu se recomanda folosirea aceleiasi parole pentru accesul mai multor conturi, ci parole diferite pentru fiecare cont. De asemenea, stocarea parolelor nu se lasa la indemana nimanui, ci se stocheaza intr-un loc sigur. Utilizarea parolelor de tip strong reduse riscul de spargere a contului.

In concluzie, securitatea cibernetica este unul dintre cei mai importanti factori ai mediului online. Prin urmare, cititorii si utilizatorii mediului online trebuie sa isi ia cat mai multe masuri de siguranta pentru prevenirea unor potentiale atacuri cibernetice care pot provoca daune uriase. Acest lucru se refera atat la proprietarii de website-uri, afaceri online care solicita tranzactii, cat si la masurile luate de utilizatorul care acceseaza internetul – securitatea trebuie implementata de la nivelul device-ului, pana la asigurarea ca downloadul fisierelor este dintr-o sursa sigura, emailurile de tip spam nu sunt accesate, se folosesc parole de tip strong, proprietarii de website-uri au in permanenta cele mai noi versiuni de platforme si plugin-uri, precum tranzactiile online se efectueaza doar pe website-urile care afiseaza emblema securitatii tranzactiilor, protocoul https implementat prin instalarea unui certificat SSL.

 


Lasa un mesaj