Cum sa-ti alegi extensia de domeniu potrivita


Optiunile sunt nelimitate atunci cand vine vorba de numele domeniului. Acest lucru este, evident, unul pozitiv, mai ales daca iti doresti un nume memorabil si intuitiv. Dar, avand atatea optiuni la dispozitie, situatia poate deveni coplesitoare – nimic nu conteaza insa daca stii ce iti doresti si vrei sa fii prezent online oriunde in lume, prin sutele de optiuni de care dispui.

Axeaza-te pe brandul afacerii

Care trasaturi crezi ca sunt cele mai relevante pentru crearea brandului – indiferent daca este vorba de brandul unei comanii, un brand individual sau un brand non-profit. Te axezi pe un brand local? Esti un lider industrial? Iti doresti credibilitate si reactii pozitive? Aceste trasaturi se reflecta in toate extensiile de domenii disponibile, atat cele clasice cat si prin noile TLD-uri. Stiind ce nisa doresti sa cuprinzi, iti poti alege extensia de domeniu potrivita.

De exemplu, presupunand ca ai o afacere locala si doresti sa te axezi pe respectiva locatie. Daca ai o afacere in Romania, poti achizitiona un domeniu .ro, insa daca afacerea ta se extinde si in Europa, poti opta pentru .eu. Daca te extinzi oriunde in lume, poti opta pentru .com. Daca iti doresti un brand personalizat in functie de afacere, poti alege varianta potrivita din noile TLD-uri disponibile precum .shop, .business, .fashion, .style sau multe altele.

Alege cateva optiuni care ti se par cele mai potrivite

Registrarul iti recomanda sa inregistrezi cat mai multe extensii posibile cu numele tau de domeniu, deoarece majoritatea afacerilor isi inregistreaza mai mult decat un singur nume, pe care le folosesc in diferite scopuri. Prin urmare, daca nu te poti limita la cel putin 3 extensii, poti sa le inregistrezi cu toate extensiile disponibile. Poti, pe urma, sa le redirectezi catre pagina ta principala. Ideea este ca, daca o sa ajungi sa fii lider de piata pe nisa pe care activezi, este posibil ca altcineva sa inregistreze numele brandului tau cu alte extensii libere, iar atunci cand vei dori acel domeniu, va trebui sa il cumperi la suprapret de la cel ce il detine.

De exemplu, daca acum iti inregistrezi un domeniu .ro pentru un magazin online din Romania, poate afacerea ta se va extinde international si iti vei dori si .eu sau .com, sau, de ce nu, sa iti personalizezi afacerea cu extensia .shop.

Dupa ce ai ales variantele, analizeaza piata

Daca ti-ai ales extensia de domeniu preferata, trebuie sa o verifici daca este disponibila. Daca raspunsul este pozitiv, chiar daca nu le inregistrezi, verifica cel putin si numele tau de domeniu cu celelalte extensii disponibile, pentru a vedea daca sunt libere sau inregistrate. Daca sunt inregistrare, analizati ce anume se gaseste pe acel nume de domeniu –  ce tip de afacere, de cat timp este inregistrat domeniul si daca se intercaleaza cu tipul afacerii tale. De exemplu, daca v-ati hotarat asupra unui domeniu .ro si pe viitor poate va veti extinde afacerea si in Europa dar .eu cu acelasi nume este deja inregistrat, poate nu ati gasit inca cel mai bun nume de domeniu.

Asadar, indiferent daca iti doresti sa verifici sau sa inregistrezi un nume de domeniu care se potriveste cu tipul afacerii tale, Mxhost iti pune la dispozitie o gama vasta de extensii, atat clasice cat si noi TLD-uri.


Lasa un mesaj