fbpx

Cum sa-ti protejezi site-ul de malware

malware - site

Malware-ul este o realitate, din pacate, cu care multi proprietari de site-uri se confrunta zilnic. Aproximativ 1% din site-urile live sunt afectate saptamanal de infestari de tip malware. Acest procent reprezinta aproximativ 18 milioane si jumatate de site-uri web, din care un website este atacat, in medie, de 44 de ori pe zi.

Prin urmare, protejarea site-ului devine o necesitate, mai ales cand 17% dintre site-urile infestate devin neglijate de motoarele de cautare. Desigur, acest lucru afecteaza SEO si pozitionarea in clasament.

Iata, asadar, cateva sfaturi utile despre cum sa protejezi  si securizezi site-ul de malware:

Scanare regulata

 

Primul sfat este scanarea regulata a website-ului, folosind diverse programe de scanare, pentru potentiale vulnerabilitati, malware, fisiere modificate sau verificari daca site-ul este in vreun black list. De asemenea, scanarile semnalizeaza erorile site-ului, astfel incat sa poti actiona preventiv.

Desigur, acelasi lucru est e valabil si pentru dispozitivele de pe care accesati panoul de administare al site-ului si instalarea unui antivirus eficient. Acest lucru ajuta la stoparea raspandirii in mod accidental a unui program malware, in cazul in care descarci de pe internet un fisier infestat.

Backup regulat

 

O copie a site-ului salvata este o alta modalitate de a proteja site-ul impotriva malware. In cazul in care acesta a fost afectat, se poate restaura intreg site-ul dintr-o data anteriora. De obicei, furnizorul de hosting ofera serviciul de backup inclus pe un server extern.

 

Update-uri la zi

 

Trebuie pastrate la zi atat platforma site-ului cat si plugin-urile utilizate. De exemplu, in cazul platformei WordPress, statisticile spun ca 39.9% din site-uri folosesc o versiune invechita.

Actualizarea planului de gazduire

 

Utilizarea unui plan de gazduire neadecvat sau gratuit poate dauna securitatii site-ului. Din acest motiv, este recomanda upgrade-ul catre un furnizor de hosting sigur si stabil, care ofera toate masurile de precautie din punctul de vedere al sigurantei si securitatii contului. Chiar daca aparent s-ar putea sa fie mai scumpe, serviciile de gazduire stabile includ caracteristici precum firewal,, monitorizare tehnica de securitate 24/7, unele certificate SSL si multe altele.

Activeaza SSL si HTTPS

 

La inceput, trecerea pe https:// era untila doar site-urilor de comert electronic. Astazi insa activarea unui SSL este indispensabil pentru orice tip de website pentru ca creste incredere consumatorulu, creste pozitia in motoarele de cautare si, caracteristica principala – cripteaza datele transmise dintre browser si server.

Utilizarea de parole de tip strong

 

Utilizarea de parola puternice pentru accesul oricarui cont online este o necesitate. In mod ideal, parola trebuie sa fie mai lunga de 8 caractere si sa includa o serie de litere, cifre si simboluri sau caractere speciale.

In sfarsit, daca totusi se intampla ca site-ul sa fie infectat cu malware, acesta trebuie curatat si securizat corespunzator, pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repede, deoarece compromiterea fisierlor poate provoca daune uriase.


Lasa un mesaj