fbpx

Cum să-ți securizezi website-ul eficient


Website-ul pe care îl administrezi este securizat corespunzător? Adevarul este că, în lumea modernă website-urile sunt atacate în mod frecvent, existând riscul ca proprietarul să piardă toată munca depusă.

Unele atacuri cibernetice asupra website-urilor nu au neapărat intenția de a obține date, ci de a intra in cont pentru a face trimiteri de tip spam sau alte tactici înșelătoare. Așadar, indiferent că este vorba de o afacere mică sau mare, trebuie ținut pasul cu modalitățile de prevenire asupra atacurilor cibernetice.

HTTPS

Ai nevoie de criptare HTTPS? Acronimul HTTPS este un protocol securizat de comunicații, utilizat pentru a securiza datele dintre browserul web si server. Acesta garantează că nimeni nu poate intercepta sau modifica datele transmise. De exemplu, în cazul în care ai un website prin intermediul cărui se realizează tranzacții online, este recomandat să utilizezi HTTPS prin instalarea unui certificat SSL.

La sfârșitul lui 2016 s-a constatat că undeva la 60% din website-uri la nivel mondial folosesc HTTP. Pentru a încuraja securizarea conexiunii, Chrome și alte browsere moderne au anunțat la începutul lui 2017 că vor afișa un anunț site-urilor care nu au conexiune HTTPS. Astfel, începând cu ianuarie, Chrome afișează un anunț destul de evident în dreptul link-urilor.

Acest grad de securitate prin utilizarea HTTPS nu garantează doar protecția conexiunii, ci are și efect asupra clasamentului de poziționare în Google. Desigur, acesta nu asigură locul unu în clasament.

Update-uri periodice

Ca proprietar sau administrator de website trebuie să fii la la curent cu toate update-urile de soft, platformă sau plugin utilizat. Aceste update-uri se realizează tocmai pentru că se găsesc breșe de securitate care sunt inlăturate odată cu cea mai nouă versiune.

De exemplu, dacă folosești WordPress update-ul se realizează destul de simplu, printr-un simplu click din panul de administrare, meniu stânga sus.

Securitatea parolelor

Este esențial să folosești parole de acces complexe, întrucât, de-a lungul timpului, au existat numeroase atacuri cibernetice folosindu-se de parole slabe sau comune.

O parolă puternică trebuie să fie formată din litere, cifre și majuscule și să nu reprezinte un cuvânt comun. De asemenea, să nu fie utilizată aceeași parolă pentru accesul mai multor conturi diferite.

Un alt aspect important de securitate este faptul că niciodată să nu vă conectați în zona de administrare folosind acces public la internet din rețeaua Wi-Fi, precum parcuri, localuri, aeroporturi sau alte locații publice.

Backup-uri periodice

Chiar dacă providerul de găzduire asigură o copie zilnică a datelor stocate, este recomandat ca fiecare proprietar de website să dețină o copie locală a site-ului său pentru ca, în caz de forță majoră, acesta să poată fi imediat urcat pe un nou cont de hosting.

Prin urmare, faceți alegerile corecte, luați-vă orice masură de precauție pentru a preveni un potențial atac din lipsă de securitate. Întodeauna, dacă nu ai minime cunoștințe pentru administarea site-ului, apelează la specialiști în domeniu care vor lua toate măsurile necesare pentru securitatea datelor și a informațiilor.


Lasa un mesaj