fbpx

Despre inregistrarea unui domeniu pentru noile afaceri online


Alegerea potrivita a numelui de domeniu poate fi o munca destul de grea pentru viitorii proprietari de afacere online. S-ar putea sa nu stii exact ce nume de domeniu ti se potriveste, plus ca nu stii prea multe despre securitatea acestuia. Mai jos regasesti raspunsul la cele mai frecvente nelamuriri despre inregistrarea si posibilitatea de securizare a unui domeniu.

Alegerea potrivita a domeniului

Numele trebuie ales in functie de domeniul de activitate, astfel incat sa maximizeze expunerea in mediul online.

Cu siguranta doresti sa inregistrezi un domeniu pentru afacerea ta care sa transmita un mesaj clar vizitatorilor, facilitand astfel modul in care sunteti diferit fata de concurenta. Astfel, sunt unele reguli de baza pentru numele unui domeniu:

Crearea unei impresii de durata – in acest caz, se recomanda evitarea inregistrarii numelor de domenii cu semne de punctuatie sau cratima.

Usor de memorat – numele scurte sunt usor de le tinut minte pentru a le distribui si altora.

Mobile friendly – pentru numele de domeniu ales, este indispensabil sa alegi o platforma care sa fie accesibila de pe dispozitivele mobile.

Relevanta – domeniul trebuie sa aiba legatura cu tipul de activitate. Sunt rare cazurile cand domeniile sunt generice, astfel incat se va lucra foarte mult pe brand.

Claritate – numele de domeniu stabileste o pozitie puternica pe piata cat si o personalitate in mediul virtual.

Lasa loc de upgrade – daca va fi cazul de extinderea afacerii in viitor, ar fi bine sa iei in calcul extinderea ariei si pe alte extensii internationale, cu acelasi nume de domeniu.

Pastrarea in siguranta a numelui de domeniu este si ea o prioritate. Din acest motiv, sunt de luat cateva sfaturi utile:

Alege un registrar de incredere – inregistreaza domeniul doar de la un registrar cunoscut, astfel incat sa ai certitutinea ca inainte de expirare vei fi notificat, pentru a nu expira. Expirarea unui domeniu poate duce la pierderea lui definitiva.

Proprietarul domeniului – este neaparat necesar ca proprietarul domenului sa fii tu sau firma pe care o coordonezi, pentru a avea acces la el in permanenta si pentru a nu depinde de altcineva.

Date de contact actualizate – datele de contact catre registrar trebuie sa fie in permanenta actualizate, mai ales adresa de email pe care primesti notificari cu privire la perioada acestuia de valabilitate.

Alege protectia whois – la extensiile unde acest lucru este permis, opteaza pentru protectia datelor de inregistrare, indiferent daca aceasta optiune este gratuita sau contra-cost. De exemplu, in cazul domeniilor .ro protectia whois este default valabila doar la persoanele fizice.

Perioada de inregistrare – pentru a fi sigur ca nu pierzi domeniul, este recomandat sa il inregistrezi pe perioada maxima admisa.

Alte caracteristici si addon-uri necesare pentru numele de domenii, care nu trebuie ignorate:

Certificat SSL – un SSL valideaza domeniul dar se activeaa pe serverul unde este gazduit acesta. El cripteaza datele dintre browser si server, parola si alte informatii sensibile transmise pe aceasta cale.

Adresa de email profesionala – avand un nume de domeniu propriu, iti poti crea propria adresa de email personalizata cu numele acestuia, fara sa mai depinzi de servicii de email gratuite, care nu ofera credibilitate.

Asadar, daca ai in plan inregistrarea unui domeniu pentru inceperea unei afaceri, e momentul potrivit pentru a -l inregistra pe cel dorit, avand la dispozitie, sute de extensii.

Lasa un mesaj