fbpx

Diferente HDD – SSD si gazduirea web


Toata lumea are pretentii ca furnizorul de hosting sa asigure afacerii virtuale un uptime garantat cat mai bun, o cantitate de date suficienta si, desigur, o viteza de reactie din partea serverului cat mai buna! Cand vorbim de viteza, de cele mai multe ori cautam informatii despre procesorul si memoria RAM cu care este dotat serverul, insa uitam un amanunt deosebit de important: cum este asigurat spatiul de stocare? Si mai precis de atat: spatiul de stocare este suficient de competent sa asigure bazei de date MySql o viteza de reactie buna?

Solutia traditionala – HDD

Mediile de stocare de tip HDD (hard disk drive) sunt inca “la moda”, si chiar folosite de multi provideri hosting deoarece reprezinta o solutie mai ieftina si poate asigura o capacitate mai mare intr-o singura piesa. Dar totusi, internetul creste, consumul de resurse – la fel, iar tehnologia folosita de HDD nu prea mai poate fi imbunatatita din punct de vedere al vitezei. Viitorul, sau, in unele cazuri prezentele solutii pentru noua schimbare se numeste SSD (Solid State Drive).

Ce este SSD ?

Un mediu de stocare a datelor, dar nu doar atat! Folosite in prezent mai mult de mediile militare, SSD (solid state drive) reprezinta o solutie de stocare a datelor mai rezistenta, asta deoarece nu au deloc componente in miscare comparativ cu HDD, care contine parti mecanice mobile. In plus, dezavantajul pe care il are HDD este viteza de rotatie a discului magnetic, care nu mai poate fi imbunatatita, asta in contrast cu SSD, care s-a dovedit a fi de 100 de ori mai rapid!

In ceea ce priveste citirea/scrierea, HDD pot atinge viteze de pana la 80 MB/secunda, iar SSD ajung pana in 200 MB/sec, si asta la ora actuala! Faptul ca SSD-urile (Solid State Drive) sunt de pana la 10 ori mai scumpe decat traditionalele medii de stocare (pret: 3$/Gb – SSD & 30 centi/GB – HDD) nu ar trebui sa prezinte mari motive de ingrijorare pentru investitori, din doua motive: in primul rand, se preconizeaza o ieftinire radicala pentru urmatorii ani, si speram ca SSD-ul sa poata fi accesibil fiecarui buzunar, iar in al doilea rand, consumul de energie electrica este redus de pana la 3 ori, motiv pentru care putem privi SSD-urile si ca o investitie pe termen lung.

Alte avantaje ale SSD

Alt avantaj datorita caruia SSD joaca un rol crucial in stabilirea viitorului mediilor de stocare ar fi conditiile grele carora le fac fata cu brio: de exemplu, functioneaza la o temperatura interna de 90 grade, in contrast cu HDD care, conform unor teste realizate de tomshardware, doar cele mai rezistente pot lucra la 59 grade. De asemenea, pentru unii este deranjant sa auda sunete sau sa simta vibratii in jur, si stim ca de cele mai multe ori sunt provocate de HDD. Pentru acestia, SSD-ul este sau mai probabil va fi o solutie de viitor, mult mai bine privita.

SSD-urile joaca un rol cheie in ceea ce inseamna viteza cu care se poate tranzactiona transferul de date, iar MxHost a luat masuri in aceasta privinta, oferind medii de stocare SSD pentru bazele de date MySql , astfel bazele de date mari vor avea un timp de scriere/citire mai rapid lucru care va imbunatatii viteza siteului.


Lasa un mesaj