O mare parte a populației încă nu este la curent cu anumite denumiri din domeniul online, precum nici nu fac diferența dintre acestea, pentru simplul motiv că, până acum, nu i-a interesat. Au o afacere offline care le merge foarte bine, însă au auzit că, prin simpla prezență în mediul online, cifra de afaceri le poate crește considerabil. Cum să ajungă însă acolo, înainte de a face diferența dintre niște denumiri, care reprezintă, fiecare, altceva? Și fără de care, una fără alta, nu poate exista online?

De exemplu, atunci când ai un website online, utilizatorii se folosesc de numele de domeniu pentru a accesa site-ul. Mai departe, când utilizatorii introduc numele de domeniu într-un browser și apasă enter, domeniul se transformă într-o adresă IP a serverului de hosting, formată din numere și serverul îți transmite înapoi informațiile stocate ale website-ului. Așadar, fără aceste 3 elemente: domeniu, hosting și fișierele unui website, nu poți avea un site online.

Numele de domeniu

Computerele funcționează între ele prin adrese IP formate din numere. De fapt, fiecare nume de domeniu, format din litere, se transformă într-o adresă IP. Este ca și cum ai apela numărul de telefon al unei persoane dar, în loc de număr, pentru a fi mai ușor de reținut, se folosesc litere pentru numele domeniilor. De exemplu, cyberfolks.ro este un domeniu. Cum ar fi ca utilizatorii în loc de a reține cyberfolks.ro, să trebuiască să țină minte adresa IP 121.426.789.121 ? Ar fi greu de reținut. Pentru a fi funcțional, fiecare domeniu are nevoie de un hosting pe un server.

Pentru a înregistra un domeniu, apelează la registrarii autorizați. În primul rând numele ales trebuie să fie ușor de reținut și disponibil. Apoi urmează să alegi extensia domeniului, în funcție de publicul țintă la care te adresezi: .ro, .com, .org, .eu, .business, .shop, .photo etc.

Serverele de hosting

Cand spui hosting sau web hosting, te poți gândi la un spațiu închiriat pe un calculator. Platești un abonament lunar pentru ca site-ul să funcționeze și să existe pe Internet. Gandește-te astfel unui spațiu închiriat pentru un magazin: spațiul reprezintă doar camera – fără rafturi pentru produse, produse sau conținut – acestea sunt, de fapt, fișierele site-ului. Dar asta nu este o situație îngrijorătoare, deaorece, în zilele noastre, majoritatea companiilor de hosting oferă panou de control cPanel, de unde se poate instala printr-un simplu click o aplicație din Softaculous pentru crearea unui website.

Concret, fără un serviciu de hosting, numele de domeniu nu funcționează; e ca și cum ai avea un număr de telefon, pe care nu îl poți folosi pentru a apela sau primi apeluri, deci nu ai un spațiu, unde să depozitezi fișierele website-ului.

Fișierele website-ului

Fișierele website-ului reprezintă conținutul acestuia, tot ce utilizatorii văd pe site-ul tău atunci când îl accesează. Acestea pot fi produse, poze, text etc. Aceste fișiere sunt, ca oricare altele pe care le folosești, precum .jpg pentru poze, .mp3 pentru muzică. Fișierele unui site însă mai sunt și de tipul .php sau .html, în funcție de scriptul paginilor respective.

Prin urmare, atunci când un utilizator introduce în browser numele de domeniu, comanda se trimite către serverul de hosting. Acesta citeste fișierele website-ului și le transmite înapoi utilizatorului. Așadar, unul fără altul nu pot fi online: pentru a deține un site, ai nevoie de toate aceste 3 elemente.

Așadar, dacă îți dorești să deții primul website, primul pas este să înregistrezi un domeniu. Apoi să achiziționezi un pachet de găzduire. Dacă nu te descurci cu crearea website-ului, apelează la un profesionist în webdesign pentru a avea exact pagina web dorită.

>
Adrian Chiruță
Scopul meu este de a oferi servicii perfecte pentru cei care doresc să își stabilească prezența online. Cred că este esențial ca experiența clientului să depășească așteptările și de aceea mă dedic să asigur că fiecare aspect al proiectului este executat la cel mai înalt standard.

Adaugă comentariul

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Cauți mai departe?