Din iulie Chrome va marca nesigure toate site-urile fără HTTPS

Noua versiune Chrome 68 urmează a fi lansată în iulie 2018. Începând cu aceasta, site-urile care nu au instalat un certificat SSL vor fi marcate nesigure. Desigur, în toată această perioadă, Google anunțat continuu despre intenția acestei modificări și a luat măsuri treptate.

Începând de anul trecut, atât Google cât și Mozilla au început să promoveze ideea de criptare date, prin activarea unui SSL și în tot acest timp au lucrat intens la aceste modificări. Astfel, la nivelul interfeței utlizatorului, un website care este sigur este marcat cu un lăcățel verde si link https://, marcat ”Secure”.

În același timp, browserele moderne au început să marcheze treptat ”Non Secure” acele website-uri care nu au conexiune criptată. Inițial, avertizările începeau în momentul în care introduceai o parolă pe un site nesecurizat. Ulterior, în toamnă, volumul a crescut și au început să fie marcate toate site-urile care solicită date cu caracter personal ca fiind nesigure.

Odată cu lansarea noii versiuni Chrome 68 din iulie, toate site-urile care nu au instalat un SSL vor fi marcate nesigure.

De ce se încearcă trecerea aceasta cât mai rapidă spre HTTPS? Deoarece HTTP este un protocol învechit pentru standardele browserelor moderne, tehnologiile și dispozitivele actuale. Prin intermediul protocolului HTTP datele transmise din browser către server pot fi interceptate. În schimb, cu protocolul HTTPS conexiunea este securizată.

Prin urmare, proprietarii de site-uri care nu au activat uncertificat SSL, ar fi recomandat să ia inițiativă cât mai curând, pentru a evita marcarea lor ca fiind nesigure.

 

Lasa un mesaj