fbpx

Email-uri frauduloase pretind ca sunt de la ICANN


 

ICANN anunta faptul ca tot mai multe e-mailuri inselatoare se trimit cu scop fraudulos pentru plata inregistrarii domeniilor. Phishing-ul este un tip de e-mail fraudulos, prin care infractorii cibernetici se folosesc pentru a fura datele cardului de credit si alte informatii cu caracter personal.

APWG, autoritatea anti-phishing a anuntat ca 125.215 de atacuri de acest tip au avut loc in perioada ianuarie-martie a acestui an. Asta demonstreaza ca ceea ce aparent se ofera in acelele email-uri este prea bun ca sa fie adevarat, chiar daca respectivele mesaje par sa fie trimise de la expeditori de incredere, precum ICANN.

Recent, infractorii cibernetici vizeaza inregistrarea numelor de domenii sau reinoirea acestora, cu scopul de a obtine in mod fraudulos informatii financiare. Concret, inselatoria se produce prin trimiterea unui e-mail din partea atacatorilor, ce ofera posibilitatea de inregistrare sau reinoire a unui domeniu, incuranjand destinatarul printr-un call-to-action “click aici”. Mai mult, pentru a incuraja destinatarul, acestia specifica in email posibilitatea reinoirii online, cu oferte de pret cu mult reduse. Aceste emai-uri, aparent, par trimise de ICANN.

Mai mult, infractorii se folosesc de logo-ul si brandul ICANN, pe care il introduc atat in continutul email-ului, cat si pe pagina falsa de inregistrare sau reinoire domenii. Ajungand pe respectiva pagina prin accesarea ei si introducerea datelor personale sau a cardului de credit, duce la inselatorie.

De altfel, atacurile de tip phishing folosesc frecvent imagini si branduri similare cu ICANN, de regula branduri cunoscute si de incredere, tocmai pentru a pacali destinatarii ca email-urile provin dintr-o sursa valida. In ultimii ani, infractorii s-au folosit tot mai des de aceste trucuri, prin urmare este recomandat a analiza cu atentie orice e-mail care pare suspicios si in mod special, acele e-mailuri nesolicitate.

In acest caz, ICANN investigheaza in mod activ aceste escrocherii, insa destinatarii trebuie sa ia, la randul lor, masuri de precautie pentru protejarea datelor personale. Astfel, daca se intampla sa primiti un astfel de e-mail precum cel descris mai sus, primit din partea ICANN ce vizeaza inregistrarea sau reinoirea de domeniu, este recomandat sa fiti suspiciosi.

Este foarte important sa cunoasteti faptul ca ICANN nu proceseaza inregistrari sau reinoiri de domeniu directe, cu atat mai putin nu colecteaza taxe direct de la solicitanti. Toate procedurile financiare sunt tranzactii intre registrar si registrant.

De asemenea, toti destinatarii care primesc un astfel de e-mail sunt rugati sa se adreseze imediat ICANN-ului, printr-un e-mail la compliance@icann.ro, iar in cazul in care este posibil sa atasati si o copie a e-mailul-ului suspect. Prin aceasta metoda veti ajuta la solutionarea acestei probleme intr-un timp mai scurt. Totodata, contactati registrarul direct pentru a va verifica starea actuala a domeniului.

MxHost face acest anunt pentru a preveni astfel de situatii, prin urmare recomanda tuturor clientilor sa dea dovada de precautie in ceea ce privesc e-mailurile nesolicitate, in cazul de fata de la ICANN si respectiv, sa urmati procedurile de mai sus.

 


Lasa un mesaj