FIDO – software-ul ce promite un viitor fara parole


FIDO (Fast IDentity Online) este o alianta a unora dintre cele mai mari companii din domeniul tehnologiei, ce are ca scop reducerea importantei identificarii cu parolele clasice, pe care spera sa le inlocuiasca cu sisteme de autentificare mai sigure.

Alianta FIDO s-a infiintat in 2012 si are ca membri pe: Google, Infineon, MasterCard, Lenovo, LG Electronics, Samsung, Paypal, Visa, BlackBerry si alte aproape 150 de companii. Toate aceste companii incearca sa dezvolte plugin-uri si alte dispozitive de securitate ce sa fie introduse rapid in industria tehnologica. Desi fiecare companie are software-uri si hardware-uri proprii de autentificare, scopul FIDO este de a gasi o alternativa standard pentru toate tehnologiile de autentificare.

Asadar, la aproape doi ani de la lansare, FIDO a lansat prima versiune standard, 1.0. Doua dintre companiile membre, mai exact Google si Samsung au testat deja tehnologia dezvoltata in cadrul FIDO, prin stickul USB pentru autentificare de la Google si  intergarea aplicatiei Paypal cu senzorul de amprente pentru telefoanele Samsung.

Prin intermediul platformei FIDO, se doreste o interoperabilitate pentru toate sistemele de autentificare, prin care utilizatorii se vor putea autentifica prin intermediul vocii sau al irisului, prin cititoarele de amprenta, stick-uri USB sau orice alta metoda ce nu are nevoie de o parola, pentru a elimina orice risc de decriptare.

Desi, in prezent, standardele radio NFC si Bluetooth nu sunt inca compatibile cu specificatiile FIDO, se lucreaza la integrarea lor.

Pentru moment, Nok Nok Labs, un mare producator de solutii de securitate, testeaza peste 15 sisteme de autentificare FIDO. Intre timp, membrii acestei aliante sunt increzatori ca, odata cu aparitia software-ului online, cererile pentru aceste produse vor creste rapid. De altfel, presedintele aliantei, Michael Barrett, a declarat ca “suntem chiar pe punctul de a vedea lumea in schimbare…si asta este cea mai interesanta parte”.

Sursa: Youtube.com


Lasa un mesaj