fbpx

Flash-ul incepe sa dispara, HTML5 este viitorul


Atunci cand vine vorba de crearea unui nou site web, sunt o multime de factori care trebuie luati in considerare cat si multe decizii de luat, care vor afecta, cu siguranta, evolutia afacerii online. In zilele noastre, pentru crearea unui site, se folosesc cele mai utilizate tehnologii in domeniu: Flash si HTML5.

Flash-ul a fost destul de utilizat, inca de la inceputul internetului, din momentul in care a inceput sa “se miste” ceva pe site-urile web. Flash-ul foloseste containere pentru a stoca continutul interactiv, pe care il reda browserelor web printr-un plugin, numit Flash Player. Dar, continutul containerului nu se schimba de la o platforma la alta, ci lucreaza pe o platforma independenta. Astfel, continutul vazut de pe un PC va arata la fel pe o tableta sau smartphone.

HTML5 are o abordare si o tehnica total diferita, se foloseste de cod pentru a genera continut. Concret, elementele nu sunt constuite si stocate intr-o forma fixa, ci, prin caracteristicile codificate, browserul va afisa continutul real atunci cand se incarca pagina web. Din acest motiv, o pagina HTML5 se adapteaza si poate arata diferit daca este accesat de pe mai multe dispozitive sau browsere web.

Implementarea de continut Flash este destul de simpla: incarcati containerele pe server, adaugati codul corespunzator pe site si rugati vizitatorii sa isi instaleze Flash Player pentru a vedea continutul. Prin urmare, Flash-ul depinde in totalitate de o variabiala pentru a putea fi vizionat continutul – daca vizitatorul are sau nu instalat Flash Player. Cu toate ca pluginul este liber si gratuit pentru a fi instalat, nu este implicit pe toate browserele web , iara daca nu va fi instalat manual de utilizator, acesta nu va rula.

Continutul HTML5 functioneaza diferit: incarcati fisierele pe server, creati codul si totul este recunoscut de browser, fara a fi nevoie de un plugin aditional. Dezavantajul acestuia este ca nu este recunoscut de browsere foarte vechi.

Performanta

De obicei, noile tehnologii urmaresc sa fie mai eficate decat cele care ruleaza de ani de zile. Prin urmare, viteza de incarcare a unei pagini HTML5 este cu mult mai mica decat viteza de incarcare a unui site Flash cat si puterea de procesare a paginii. Acest lucru propulseaza in randul preferintelor tehnologia HTML5, mai ales ca, in zilele noastre, toti mai multi vizitatori folosesc smartphone-urile sau tabletele, dispozitive cu putere de procesare redusa.

Mai nou, tehnologia HTML5 a implementat Adaptive Bitrate şi codecul VP9. Adaptive Bitrate setează calitatea clipului, în funcţie de viteza conexiunii de internet, iar VP9 este un codec mult mai eficient, care oferă rezultate comparabile cu H264, la un bitrate mai mic. Nu doar că HTML5 oferă o funcţionalitate şi calitate identică sau mai bună decât cel Flash, dar face tot serviciul mult mai eficient din punctul de vedere al resurselor consumate.

Prin urmare, Flash este cel care incepe sa piarda teren si, cu timpul, sa dispara de pe internet. Chiar Adobe a inceput, inca din 2011, sa elimine tehnologia de pe dispozitivele mobile, anuntand in 2012 ca recomanda Flash doar pentru redarea video si pentru jocuri.

Gigantii Internetului renunta la Flash

De exemplu, daca pana acum gigantul Youtube folosea Flash pentu a reda continutul clipurilor, la sfarsitul lunii ianuarie a facut o modificare majora: a implementat HTML5 ca mod implicit pentru majoritatea browserelor. Astfel, site-ul va folosi HTML5 video ca standard pentru Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 si versiunea beta pentru Firefox.

Inginerul Youtube, Richard Leiner, a declarat ca a venit timpul sa renunte la “batranul” Flash in favoarea HTML5, deoarece cel din urma este folosit pe dispozitivele smart si streaming, ce aduce beneficii ce “se extind dincolo de browserele web”. Pana sa ia decizia de a trece la HTML5, Youtube a experimentat aceasta tehnologie timp de aproape 5 ani.

Odata cu implementarea tehnologiei HTML5 pe browserele moderne, timpul de incarcare a unui video s-a redus cu 50% la nivel global. Mai mult decat atat, browserele schimba automat rezolutia, in functie de dispozitivul de pe care este accesat site-ul. Tehnologia permite, de asemenea, ca utilizatorii sa intre in sesiuni de live stream precum Xbox sau Playstation 4 si sa foloseasca dispozitive de streaming, precum Chromecast.

Astfel, Youtube admite ca Adobe Flash are o relevanta scazuta pentru internetul modern. Adobe Flash nu s-a ocupat indeajuns pentru Flash Player-ul mobil, moment in care HTML5 a devenit solutia ideala pentru crearea si implementarea de continut pentru platformele mobile. Asadar, la inceputul lui 2015, Youtube si-a dat seama ca Flash-ul nu este cea mai buna solutie pentru video-ul web, motiv pentru care l-a inlocuit cu HTML5.

In concluzie, tehnologia HTML5 este una de viitor, deoarece este suportata de toate browserele moderne. Deoarece paginile web se incarca mult mai repede decat in cazul Flash, acesta constituie un factor important pentru motoarele de cautare, avand un rol semnificativ pentru SEO. De asemenea, este vizibl de pe orice dispozitiv, indiferent ca este vorba de desktop, tableta, smatphone sau smart TV.


Lasa un mesaj