fbpx

Ghid pentru certificatele SSL


Pe masura ce mediul online a luat amploare intr-un mod exploziv, multora, chiar si webmasterilor, dar in mod special proprietarilor de website-uri, le este foarte greu sa tina pasul cu toate acronimele, detaliile tehnice sau configuratiile unui server. Adesea, informatiile gasite pe internet au continut greoi si cu prea multe detalii tehnice, destul de dificil de inteles pentru un incepator.

Unul dintre acronimele utilizate in industria online este SSL  – mai jos, poti afla cat de important este pentru website-ul tau si cum poti obtine criptarea HPPS.

Ce este SSL?

Acronimul SSL vine de la “secured sockets layer”. Astfel, atunci cand accesezi un website cu HTTPS, conexiunea dintre browserul utilizatorului si server va fi criptata, adica informatiile nu pot fi descifrate.

Importanta unui SSL

Chiar daca este dificil de inteles mecanismul de functionare a unui certificat SSL, atata timp cat ii intelegi importanta si beneficiile, este suficient, intrucat ai inteles ca este o parte foarte importanta a comunicarii online sigure.

In linii mari, atunci cand accesezi un domeniu intr-un browser, acesta face prima cautare catre adresa Ip a domeniului. Odata ce Ip-ul este identificat, se face solicitarea mai departe catre serverul unde este gazduit domeniul. Serverul accepta solicitarea si transmite informatiile HTML catre browser pentru a le afisa.

Sa presupunem, de exemplu, ca ai accesat un magazin online si doresti sa cumperi un produs. Trebuie sa iti introduci datele cu caracter personal in formular si eventual sa efectuezi plata online cu cardul. Aceasta este una din situatii in care un SSL este indispensabil – cripteaza informatiile trimise si acestea nu pot fi interceptate de hackeri.

Cum functioneaza certificatele SSL?

Ce se intampla cu datele atunci cand sunt criptate? Acestea circula in acelasi mod ca si datele necriptate. Diferenta este ca, atunci cand se aplica un certificat SSL, datele sunt imposibil de interceptat de catre atacatorii cibernetici.

Toate certificatele SSL sunt formate dintr-o cheie publica si o cheie privata. Cheia publica este folosita pentru a cripta datele trimise din browser catre server, aceasta fiind si cheia distribuita clientului, iar cheia privata este folosita pentru decriptare. In momentul in care un browser acceseaza un server securizat, are o loc o autentificare intre server si client.
Astfel, rolul certificatul SSL este de a garanta adevarata identitate a site-ului si de a preveni interceptarea datelor pe traseul transmisiei, independent de calea de comunicare.

Cum stiu ca un website foloseste SSL?

Accesarea unui site securizat va afisa in browser un lacatel care certifica faptul ca transmiterea datelor se face securizat. Acestea contin:

• numele celui care detine certificatul
• cheia deschisa a detinatorului
• Perioada de valabilitate a certificatului
• numele autorului certificatului
• semnatura electronica a autorului

Cum pot cumpara un certificat SSL?

Prin intermediul MxHost se pot achizitiona certificate SSL pentru orice website, indiferent ca este vorba de un website de prezentare, blog, pagina personala sau magazin online. Oferim instalare gratuita pentru website-urile care sunt gazduire pe serverele MxHost.

 


Lasa un mesaj