fbpx

HTTP/2 – ce avantaje aduce noua versiune HTTP ?


Cea mai noua versiune a protocolului HTTP, mult asteptata, s-a finalizat. Update-ul protocolului se numeste  HTTP/2, aducand odata cu el numeroase imbunatatiri, avand in vedere faptul ca au trecut 16 ani de la ultima versiune, HTTP/1.

Ce inseamna HTTP?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ese cel mai utilizat protocol, cea mai utilizata forma de a accesa informatiile din mediul online, pastrate pe servere www (world wide web). In 1990 a aparut prima versiune HTTP, urmand sa aiba 3 update-uri pana astazi:  HTTP/0.9 (1990), HTTP/1.0 (1996), HTTP/1.1 (1999).

Fiecare din cele mentionate au adus imbunatatiri una celeilalte, in ordine ierarhica. In prezent, se folosesc versiunile HTTP/1.0 si HTTP/1.1. Cea mai noua versiune aparuta, HTTP/2 este in etapa testelor finale si urmeaza sa fie introdusa ca protocol standard pentru accesarea informatiilor online.

Ce deficiente are HTTP/1.1 ?

O noua versiune a protocolului era necesara, deoarece HTTP/1.1 are cateva deficiente de functionare, conform standardelor actuale online. Astfel, incarcarea paginilor web prin intermediul acestui protocol a dus la latente vizibile. Acest lucru se datoreaza celor mai noi coduri folosite, precum HTML5, Java, CSS, Flash si alte elemente care ingreuneaza procesul de afisare a informatiilor cu actualul HTTP/1.1. Asadar, paginile web din zilele noastre pot genera multe cereri de afisare pentru o singura pagina, insa HTTP/1.1 suporta doar o cerere pentru fiecare conexiune, lucru care incetineste incarcarea paginii respective.

HTTP/1.1 este sensibil si cu conexiunile de mare latenta – cele cu un timp de raspuns lent. Acest lucru poate insemna o problema cand accesezi pagini web de pe device-uri mobile folosindu-te de internet mobil, cand si cea mai mare conexiune la internet pare lenta.

Chiar daca de-a lungul timpului HTTP/1.1 a incercat sa fie imbunatatit cu alte extensii, precum HTTP Pipeline sau SPDY dezvoltat de Google (2009), s-a constat ca tot o versiune de la Internet Engineering Task Force ar fi mai buna.

Ce avantaje aduce noul protocol HTTP/2 ?

Viteza mai mare – conexiunile se vor pastra mai multa vreme, nu se vor mai pierde atat de repede, ceea ce imbunatateste viteza de transfer a unei pagini web.

Sursa video: Youtube.com

Servere si Internet cu un load mai mic – HTTP/2 este construit pentru a folosi mai putin conexiuni, ceea ce duce la un load mai mic pe servere.

Activare cache – protocolul HTTPS/2 va activa cache-ul pe device-urile utilizatorilor, pentru viitoarele accesari pe aceleasi pagini web, pentru a avea o viteza mai mare.

Conexiuni mai sigure – unele browsere web, precum Chrome sau Firefox au anuntat ca nu vor folosi protocolul HTTP/2 decat cu o conexiune criptata (SSL), lucru care, probabil, va duce la impulsionarea utilizatorilor de a-si achizitiona certificate SSL.

Munca mai usoara pentru utilizatori – noul protocol foloseste aceleasi API-uri care sunt folosite in general pentru HTTP.

In prezent, cele mai moderne browsere web deja au inceput sa utilizeze versiunea HTTP/2 ( Firefox v36, Chrome v40 si Internet Explorer v11). In scurt timp, probabil si serverele Apache si nginx, care in prezednt folosesc SPDY vor trece pe HTTP/2.

Chiar daca versiunea este deja disponibila, imbunatatiri vizibile probabil vor fi in decurs de 1 an de zile, pana toate browserele, sofware-urile si serverele vor implementa versiunea HTTP/2. Trecerea de la o versiune la alta, cel mai probabil, nu va fi resimtita de utilizatorul obisnuit de www, deoarece metoda de interactiune dintre servere va ramane aceeasi. Mai multe intrebari legate de HTTP/2 pot fi gasite aici.


Lasa un mesaj