Inregistrarea unui domeniu vs. gazduirea unui domeniu


Pentru un dezvoltator de site-uri web sau pentru cei care lucreaza in domeniu, inregistrarea unui domeniu si gazduirea unuia sunt notiuni destul de clare. Cu toate acestea, daca nu ai avut de-a face pana acum cu acest domeniu de activitate, s-ar putea ca aceste concepte sa fie necunoscute si relativ greu de inteles cum functioneaza.

Exista o serie de pasi pentru a seta si configura, de exemplu, un website pe platforma WordPress pentru a fi complet functional. Intelegerea acestor pasi va ajuta sa poti intelege mai simplu cum functioneaza si care sunt legaturile dintre un domeniu, o gazduire si un website.

Ce este un nume de domeniu?

“Numele de domeniu” este termenul utilizat pentru a face referire la adrese URL, cum ar fi mxhost.ro. Numele de domenii sunt fluide, adica oricand pot fi modificare pentru a inlocui un URL sau toate URL-urile unui website.

Insa, pe langa faptul ca domeniul are rolul de a permite utilizatorilor sa acceseze un URl, acesta mai ofera si alte avantaje precum:

Consolidarea branding-ului: numele de domeniu reprezinta, de fapt, branding-ul companiei si ajuta la crearea unei imagini in mediul online.

Facilitatea memorarii numelui: in majoritatea cazurilor, oamenii prefera sa memoreze nume cat mai simple, mai scurte, care sunt foarte usor de reamintit.

De asemenea, numele de domeniu permite oamenilor sa stie despre ce este vorba in site, inca dinainte de a-l accesa. Din acest motiv, este bine ca domeniul sa reprezinte continutul.

Procesul de inregistrare al unui domeniu este destul de simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti un furnizor de domenii web si sa urmezi procesul de comanda online si disponibilitatea cu extensia dorita.

Retineti insa ca inregistrarea unui domeniu nu este permanenta, ci acesta trebuie prelungit anual sau la sfarsitul perioadei alese. De anuntarea de expirare se va ocupa furnizorul de domenii, nu trebuie memorata data de expirare a acestuia.

Ce este un serviciu de gazduire web?

Gazduirea unui domeniu este un proces total diferit fata de inregistrarea acestuia. In acest caz, efectiv inchiriezi un spatiu de stocare impreuna cu niste resurse aferente pe un server. Exista o varietate de planuri de gazduire, ce variaza in functie de resursele de care ai nevoie. In general, cu cat website-ul este mai popular, mai vizitat si cu mai mult trafic, cu atat ai nevoie de o solutie de gazduire mai puternica, care costa mai mult.

Este de mentioant faptul ca nu toti furizorii de gazduire web ofera aceleasi servicii sau aceleasi facilitati. Iata de ce este important sa alegi un furniror de gazduire web de incredere, care ofera stabilitate si siguranta:

Gazduirea poate afecta perfomanta site-ului web: alegerea planului sau a furnizorului poate avea impact asupra vitezei de incarcare a site-ului.

Acces la facilitati si functii: serviciile de gazduire serioase sau bune ofera facilitati incluse precum serviciul de backup de date, suport si asistenta tehnica, diverse scanari de securitate etc.

Daca nu stii ce plan de gazduire sa alegi, recomandarea este sa discuti cu dezvoltatorul site-ului sau cu furnizorul de hosting, pentru a alege impreuna planul potrivit. Sunt oferte de gazduire care, anumite conditii, ofera inregistrarea gratuita a domeniului.

Ar trebui sa am acelasi furnizor pentru inregistrare domeniu si gazduire domeniu?

Desi aceste servicii pot functiona de la companii diferite, folosirea aceluiasi furnizor este cea mai inteligenta alegere pentru ca: iti face managementul mai usor, vei folosi aceeasi platforma cont client, vei primi factura din acelasi loc si procesul tinde sa fie mult mai simplu.

In concluzie, pentru a fi online cu cu un website, ai nevoie de inregistrare domeniu, gazduire domeniu si creare website pe o platforma web, cum ar fi WordPress. Practic, un site nu poate exista fara aceste trei elemente esentiale.
Lasa un mesaj