IP-ul dedicat afecteaza din punct de vedere SEO?

ip-dedicat-seo

Uneori, profesionistii SEO recomanda clientilor sa opteze pentru IP dedicat. Sa fie adevarat ca o adresa IP dedicata iti imbunatateste pozitia in motoarele de cautare? Mai jos vom analiza aceasta intrebare, uneori retorica.

Performanta si viteza

Viteza de incarcare a site-ului influenteaza in principal pozitia ta in clasamentele Google. Asadar, intotdeauna trebuie sa depui efort pentru a-ti face site-ul cat mai rapid posibil. In 2019 viteza de incarcare recomandata a scazut la 4 secunde (Recomandare GTMetrix).

Pot exista exceptii insa de la regula dar, in general, este recomandat sa ai adresa de IP dedicat pentru a evita penalizari SEO cauzate de alte site-uri de pe aceasi adresa de IP.

Din fericire, exista o multime de metode de optimizare SEO pentru a accelera viteza de incarcare a website-ului. Poti verifica viteza de incarcare prin tool-uri precum Google Page Speed. Acest tool iti va face un raport cu toate problemele legate de viteza site-ului si recomandari pentru rezolvarea acestora.

Securitate

Pe serverul partajat, website-ul tau poate partaja o adresa IP cu un alt site care a fost marcat ca malware. In astfel de cazuri, unele programe de securitate a retelei pot solicita filtrarea acestei adrese IP, ceea ce te poate afecta negativ.

De asemenea, unele programe antivirus pot marca toate site-urile cu acelasi IP ca malware, ceea ce creeaza alerte false impotriva site-ului tau web si astfel de alerte pot fi afisate in majoritatea browserelor moderne (de exemplu: “Acest site poate dauna computerului tau” sau “Acest site contine malware”).

Asadar, din acest punct de vedere, IP-ul dedicat este o buna optiune pentru a te feri de astfel de probleme.

SSL

Certificatele SSL cripteaza traficul pe site-ul tau. De obicei este recomandat pentru site-urile e-commerce si de website-urile care stocheaza informatii personale.

Cu versiunea cPanel 11.38, s-a inceput sustinerea tehnologiei SNI care permite instalarea mai multor certificate SSL pe o adresa IP partajata. Asadar, nu ai nevoie de o adresa IP dedicata pentru instalarea certificatului SSL.

Cu toate acestea, avand mai multe certificate SSL pe o adresa IP partajata ar putea cauza probleme pentru versiunile mai vechi ale anumitor browsere. In acest caz, toti vizitatorii acestor site-uri web vor primi un mesaj care contine informatii despre conexiunea nesigura. Adresa IP dedicata ajuta la evitarea unor astfel de probleme nedorite.

SEO si adresele IP partajate

Lucrul cel mai important si de care trebuie sa tii cont este faptul ca anumite penalizari Google vin din cauza anumitor link-uri sau malware.

Se poate intampla ca site-ul tau sa fie gazduit pe un server comun cu un site care este considerat spam, iar site-ul tau sa fie afectat negativ in aceasta situatie. Furnizorii de hosting sunt in general intr-un continuu proces de prevenire a acestor fapte.

Google intelege ca site-ul tau ar putea avea un IP partajat si ca nu poti controla ce se intampla cu celelalte site-uri care au aceeasi adresa IP. Cu toate acestea, daca toate site-urile de pe IP-ul partajat sunt considerate “spam” si doar al tau este in regula, ar trebui sa iti faci griji.

Pe de alta parte, in momentul in care exista mai multe site-uri de tip spam, dar un numar egal sau aproape egal de site-uri care sunt in regula, nu este nici o problema.

Concluzie

Pot exista exceptii de la regula, dar in general este necesar sa ai o adresa IP dedicata pentru a-ti imbunatati scorul SEO. Verifica-ti intotdeauna website-ul cu tool-uri Google pentru webmasteri si monitorizeaza-ti in mod constant site-urile gazduite pe un IP partajat pentru a-ti proteja site-ul si pentru a acorda atentie securitatii si optimizarii propriului site web.

Exista, totusi, multe alte lucruri legate de SEO pe care ar trebui sa te concentrezi inainte de a lua in considerare o adresa IP dedicata. Te poti consulta, de exemplu, cu o agentie SEO pentru mai multe informatii.

In oricare din situatii insa, recomandarea este sa ai o adresa Ip dedicata, motiv pentru care ar trebui sa te asiguri ca intelegi DE CE, astfel incat tu si furnizorul tau de gazduire web sa gasiti o solutie care sa functioneze pentru tine.

Lasa un mesaj