fbpx

Istoricul extensiilor de domenii europene


Extensiile de domenii au luat nastere in secolul trecut. Astfel, la sfarsitul anului 1985, existau doar 6 nume de domenii inregistrate in toata lumea. De atunci si pana in prezent, numarul a ajuns la 265 de milioane de domenii inregistrate la nivel global.

In ceea ce privesc extensiile de domenii europene, acestea au luat amploare la fel de rapid, odata cu evolutia tehnologiei. O extensie de domeniu nationala sau regionala ajuta la o mai buna targhetare in motoarele de cautare. Prin urmare, potentialii clienti ajung mai repede la website-ul tau.

De exemplu, daca o persoana cauta pe google.ro haine de dama din Romania, in top vor aparea site-urile cu extensia de domenii .ro, fata de cele .com sau alte extensi, chiar daca produsele comercializate sunt identice.

Primul domeniu inregistrat

Primul domeniu inregistrat in Europa a fost in 1983, cu extensia .no . Insa, in 1989 erau doar 19 domenii inregistrare cu aceeasi extensie, deci lumea nu prea era interesata de domeniile web. Dupa 1989, universitatile norvegiene au inceput sa-si inregistreze numele, ajungand la 1000 de domenii in 1995, iar in prezent peste 600.000.

In 1985 s-a inregistrat primul domeniu .uk, acesta fiind, de altfel si cel mai popular din Europa si al 4-lea din lume (peste 10 milioane domenii inregistrate). Pe primele 3 locuri in lume se situeaza .com ( peste 644 milioane ), .de ( peste 15 milioane ), .net .

In Europa, primele domenii au aparut si s-au inregistrat astfel, in ordine cronologica:

1986: .de (Germania), .nl (Olanda), .se (Suedia), .is (Islanda)

1987: .ch ( Elvetia), .it (Italia)

1988: .at (Austria), .pt (Portugalia), .be (Belgia), .ee (Estonia), .es (Spania), .ie (Irlanda)

1989: .gr (Grecia)

1990: .hu (Ungaria), .pl (Polonia)

1991: .ro (Romania), .bg (Bulgaria)

1992: .lt (Lituania), .mt (Malta), .ua (Ucraina)

1993: .cz (rep. Ceha), .sk (Slovacia), .li (Liechenstein), .lv (Latvia), .si (Slovenia), .hr (Croatia) .si (Slovenia)

1994: .gr (Groelanda), .cy (Cipru), .ru (Rusia), .by (Belarus), .al (Albania)

1996: .gg (Guernsey), .je (Jersey)

1997: .nu (New in Nordic ).dk (Danemarca)

2006: .me (Muntenegru)

2007: .rs (Serbia)

2010: .lu (Luxemburg)

2011: .fi (Finlanda), .fr (Franta)

Domeniile .eu

Domeniile .eu au fost date spre inregistrare in 2005, insa erau valabile doar pentru organizatii sau companii cu drepturi prioritare, precum cele ce detin functii publice sau o regiune in Uniunea Europeana. In prezent, conform statisticilor Eurid, sunt inregistrate peste 3.5 milioane de domenii cu aceasta extensie.

Prin urmare, in functie de targhetarea afacerii, alege extensia de domeniu potrivita. De exemplu, daca ai o afacere ce se adreseaza clientilor din Romania si Spania, website-urile sunt mult mai bine targhetate daca le tii pe doua domenii, .ro si .es, decat pe unul singur, .com sau .eu, deoarece te adresezi doar publicului tinta dorit, romanilor si spaniolilor, nu intregii Europe. Mai mult decat atat, in prezent, poti opta pentru noile TLD-uri, care iti personalizeaza tipul afacerii.

 

 

 


Lasa un mesaj