fbpx

O noua inovatie – Internetul prin laser


La ora actuala, peste 95% din conectivitatea la internet se face prin fibra optica subacvatica. Studii recente insa au demonstrat faptul ca transmiterea informatiilor cu ajutorului internetului prin laser ar putea fi de 1000 de ori mai rapid decat viteza actuala.

Deoarece laserele pot transmite informatii prin intermitente, starile de pornit/oprit ale acestora pot fi convertite in 1 si 0, cele doua elemente ale sistemului binar. Asadar, o astfel de cifra binara, contine cantitatea de informatie de 1 bit.

Conform specialistilor, in momentul de fata, cele mai rapide lasere trec prin cele doua stari in cateva nanosecunde. Mai mult, cel mai nou, dezvoltat prin colaborare intre Universitatea din Jena si Imperial College London, are nevoie de sub o picosecunda. Asta inseamna ca trece prin starile pornit/oprit de un trilion de ori pe secunda, fiind astfel de 1000 de ori mai rapid decat cele mai rapide lasere disponibile.

Laserele sunt de obicei alcatuite din nanofire plasate pe o suprafata de sticla, insa cercetatorii au decis sa utilizeze una de argint in loc. Argintul are particule fictive, numite plasmoni de suprafata, ce pot comprima lumina într-un spațiu mai mic, făcând-o mai puternică.

Multi sunt insa de parere ca, pentru implementarea unei astfel de noi tehnologii in primul rand este nevoie si de calculatoare mult mai performante pentru o astfel de viteza. De altfel, aceasta tehnologie este viabila de ceva timp, insa nu a luat amploare deaorece costurile sunt cu mult mai ridicate si dependenta de mediu devine mai mare.


Lasa un mesaj