fbpx

POP3 vs. IMAP


Atunci cand vine vorba de tehnologie, de posibilitatile si evolutia acesteia, sunt multe intrebari la care nu cunoastem raspunsul. De exemplu, una dintre enigmele tehnologiei pentru un utilizator comun ar putea fi modalitatea prin care se trimite un email, pe care il poti accesa de pe orice dispozitiv – smartphone, desktop sau tableta.

Emailurile se transmit intre niste servere si intra in Inbom prin una din cele doua procese: POP3 (Post Office Protocol versiunea 3) sau IMAP (Internet Messaging Access Protocol). Cel mai probabil, atunci cand setezi o adresa de email pe un dispozitiv, ai intalnit acesti termeni.

POP3 – a fost primul protocol dintre cele doua, inventat in 1984 si tot revizuit pana prin 1998. Acesta permite descarcarea email-urilor de pe server pe dispozitivul local. Acest lucru se realizeaza cu programe pentru email, precum Outlook, Thunderbird, Zimbra Desktop etc. Insa, imediat dupa ce emailurile sunt descarcate local, acestea sunt sterse de pe server pentru a elibera spatiul. Ca si avantaj, acestt protocol este mult mai rapid, deoarece accesul se face local insa, ca dezavantaj, este atunci cand folosesti mai multe dispozitive pentru citirea email-urilor – intrucat vei vedea email-urile doar de pe acel dispozitiv.

IMAP – a aparut in 1986, cu scopul de a fi o alternativa pentru POP3. Cu acest protocol, email-urile sunt preluate direct de pe server. Ca si avantaj, emailurile le poti accesa de pe orice dispozitiv insa, dezavantajul este ca se va umple spatiul pe server, proces ce poate fi mai costisitor.

Prin urmare, in functie de preferinte si de gestionarea email-ului se va alege protocolul dorit. MxHost ofera ambele protocoale email in serviciile de web hosting.


Lasa un mesaj