fbpx

Principalele diferențe dintre un IP dedicat și un IP shared

ip dedicat vs ip shared

În primul rând, este important să înțelegeți ce este o adresă IP. IP înseamnă Internet Protocol  și este o adresă care este atribuită fiecărui domeniu de pe web (de exemplu: 216.58.217.206). Acestea sunt mapate la nume de domenii folosind ceea ce se numește DNS .

Vă puteți gândi la DNS ca la o agendă telefonică pentru web-ul mondial. Când introduceți Google.com  în bara de adrese, ISP-ul dvs. efectuează o interogare DNS pentru a solicita servere de nume asociate domeniului respectiv.

Maparea la adresa IP se face apoi în culise de către server, ceea ce vă permite să utilizați numele de domeniu pentru a-l accesa. Fără DNS, ar trebui să introduceți ceva de genul „216.58.217.206” pentru a ajunge la Google.

O adresă IP dedicată înseamnă că domeniului dvs. i se atribuie o adresă IP care nu este partajată sau utilizată de alte domenii, este casa domeniului dvs. pe web.

O adresă IP shared(partajată), spre deosebire de una dedicată, înseamnă că domeniul dvs. este mapat la o adresă care este partajată între mai multe domenii.

De ce ai dori o adresă IP dedicată în locul uneia partajate. Care e diferența? 

Diferența dintre adresele IP partajate și cele dedicate este destul de simplă. O adresă IP partajată este o adresă unică utilizată de mai multe site-uri web pe un singur server web. În acest caz, serverul web ar trebui să facă o muncă suplimentară, analizând cererea utilizatorului de site-ul web corect. A avea o adresă IP dedicată înseamnă că site-ul are propria sa adresă și puteți utiliza fie această adresă IP, fie numele de domeniu al site-ului dvs. web pentru a-l accesa pe web.

Adresele IP dedicate sunt identificate numai cu domeniul site-ului dvs. web. Sunteți singurul proprietar al IP-ului. IP-urile partajate sunt identificate cu mai multe domenii. Un IP partajat este asociat cu dvs., dar este asociat și cu alți proprietari de domenii care îl utilizează.

Există o mulțime de motive pentru care se recomandă utilizarea unei adrese IP dedicate pentru un site web:

– O adresă IP dedicată va oferi posibilitatea de a accesa serverul direct fără a modifica setările DNS pentru numele domeniului.

– Este benefică pentru reputația expeditorului de e-mail. Dacă site-ul dvs. web rulează pe o singură adresă IP poate provoca dificultăți imprevizibile, iar serviciul de e-mail poate fi afectat și în acest caz. Există unele situații în care un anumit utilizator, care vă partajează aceeași adresă IP, este interzis sau pe lista neagră pentru spam, ceea ce poate afecta serviciul dvs. de e-mail.

Utilizarea unui IP dedicat atunci când intenționați să trimiteți o cantitate mare de e-mail-uri, este o alegere excelentă. Trimițând o mulțime de e-mailuri în mod regulat, vă puteți construi reputația rapid fără ajutorul altor domenii de pe același IP. De asemenea, luați în considerare un IP dedicat dacă partenerii dvs. de IP partajat îi conferă IP-ului o reputație proastă, eforturile dvs. de a vă reface reputația, nu vor echilibra cel mai probabil activitățile umbrite ale altor domenii cum ar fi trimiterea de spam sau alte activități negative.

Avantaj pentru identitatea de afaceri. Dacă veți găzdui propriul magazin online sau alt site web legat de comerțul electronic și nu veți utiliza servicii terțe suplimentare pentru gestionarea plăților, este absolut necesar să obțineți o adresă IP dedicată și un certificat SSL pentru site-ul web pentru a oferi securitate datelor clienților dvs. De asemenea, specialiștii SEO recomandă utilizarea unui IP Dedicat pentru un ranking mai bun în rezultatele motoarelor de cautare si indexarea website-ului.

– O adresă IP dedicată asigură companiilor că sunt pe deplin responsabile pentru reputația domeniului lor și nu sunt supuse pedepsei pentru acțiunile necorespunzătoare ale altor domenii. Pentru mulți, costul suplimentar al unui IP dedicat merită liniștea de a deține controlul asupra propriei reputații.

Puteți identifica și remedia mai ușor problemele de IP. Când mai multe domenii utilizează un IP, poate fi greu să ne dăm seama de unde a apărut o problemă și cum să o rezolvăm. Cu un IP dedicat, vă mențineți doar propriul domeniu.

– Unii furnizori mai mari de servicii de internet nu permit IP-uri partajate. Unii furnizori de servicii Internet, cum ar fi Yahoo permit numai adrese IP dedicate. Acest lucru pune IP-urile partajate într-un dezavantaj de trimitere a email-urilor.

Însă și IP-urile partajate beneficiază de câteva avantaje:

Sunt mai rentabile decât adresele IP dedicate. Dacă abia începeți să utilizați și să vă construiți domeniul, este mai fezabil din punct de vedere financiar să utilizați un IP partajat până când domeniul dvs. are o experiență dovedită pentru că nu presupune costuri suplimentare.

Puteți beneficia de reputația bună a altor domenii. Dacă sunteți un domeniu mai mic sau mai nou care partajează un IP cu domenii bine apreciate, puteți beneficia de reputația și bunăvoința pe care le-au construit deja, dar aici trebuie să luați în considerare și dezavantajele menționate mai sus.

În orice situație, recomandarea e folosirea unei adrese IP dedicate. La MxHost, majoritatea pachetelor de gazduire web vin cu un certificat SSL și IP dedicat inclus. Însă dacă doriți mai multe adrese IP dedicate acelea vor presupune o mică taxă în plus. Găsirea nevoilor potrivite pentru site-ul dvs., demonstrează că faceți tot posibilul pentru a profita la maximum de experiența dvs. de găzduire. Obținerea unui IP dedicat este primul pas către o experiență online mai bună.


Lasa un mesaj