fbpx

Protejati-va device-urile atunci cand le imprumutati


Kaspersky Lab, unul dintre ce mai mari producatori din lume de solutii de securitate, a efectua un stidiu. Acesta are ca scop protejarea datelor si a dispozitivilor, atunci cand acestea sunt imprumutate.

33% din utilizatori nu isi protejeaza datele personale

Astfel, studiul acesta demonstreaza faptul ca 33% din persoanele care isi imprumuta dispozitivele rudelor, prietenilor, apropiatilor sau colegilor nu isi protejeaza in niciun fel datele cu caracter personal. Mai mult decat atat, nici nu isi pun macar aceasta problema, intrucat merg pe incredere.

Cu toate acestea, alte studii demonstreaza faptul ca, cu cat se folosesc mai multe persoane de un dispozitiv, cu atat creste riscul de compromitere a datelor.

Studiul mai arata faptul ca unul din trei utilizatori din Europa nu isi securizeaza sau protejeaza in niciul fel datele personale atunci cand isi imprumuta dispozitivul pe care sunt stocate. Concret, 29% dintre ei ofera acces oricand dispozitivelor pe care au stocate informatii, persoanelor adulte cu care locuiesc ( sot, sotie, prieten, ruda etc), 4% dintre ei le ofera acces copiilor, in timp ce 1% imprumuta colegilor sau cunostintelor.

Asadar, 33% dintre utilizatori nu isi protejeaza datele personale, deoarece nu stiu ce consecinte poate avea acest fapt. Totusi, 38% isi fac backup-uri sau copii ale informatiilor importante in momentul cand isi imprumuta laptopul, tableta sau telefonul, 33% folosesc o parola pentru a-si proteja datele, in timp ce 20% dintre ei nu isi stocheaza date importante pe niciun device.

Ce consecinte poate avea neglijenta?

Daca datele importante nu sunt protejate in niciun fel, acest lucru poate duce la consecinte si fraude cibernetice grave. Chiar daca persoana caruia i-ai imprumutat dispozivtivul nu are nici o intentie sa faca rau, din lipsa de experienta sau cunostinta de cauza, aceasta poate fi victima unui atac cibernetic ce duce la compromiterea datelor de pe dispozitivul tau. Un exemplu simplu poate fi descarcarea unui fisier care contine virusi sau programe malware.

Peter Aleshkin, a declarat din cadrul Kaspersky Lab ca “Imprumutarea computerului sau a smartphone-ului creste riscul infectarii cu malware, a pierderii de date sau a furtului de conturi, de aceea este recomandat sa adoptati masuri suplimentare de securitate” si ca “Utilizatorii trebuie sa faca mereu back-up pentru fisierele importante, sa stearga informatiile confidentiale, pentru a evita ca acestea sa ajunga pe maini straine, sa dezactiveze completarea automata a datelor de logare in conturi, sa controleze drepturile de acces pe dispozitive si, cel mai important, sa adopte masuri de protectie eficiente impotriva amenintarilor cibernetice”.

In concluzie, cel mai indicat lucru este sa nu va imprumutati dispozitivele niciunei persoane. Totusi, daca o faceti, asigurati-va ca va protejati datele importante de pe respectivul device si ca aveti instalat un program de securitate care sa va protejeze de posibilele atacuri cibernetice.


Lasa un mesaj