fbpx

Romania – 42 mil. incidente de securitate informatica


Anul trecut s-au semnalat peste 42 de milioane de incidente de securitate informatica, doar in Romania. Din acest motiv, statul intentioneaza sa acorde sprijin financiar pentru cei ce doresc sa contribuie si sa investeasca in securitatea cibernetica.

In urma incidentelor, produse, au fost afectate peste 2 milioane de IP-uri, cele mai multe atacuri cibernetice vizand institutiile publice si institutiile financiare si bancare.

De curand, Sorin Encutescu, consilier de stat al primului-ministru, a declarat in cadrul unui seminar legat de probleme de securitate cibernetica, organizat de grupul UTI, ca “Anul trecut Romania s-a confruntat cu 42 de milioane de incidente de securitate informatica, care au afectat aproximativ 2 milioane de IP-uri. Nu mai este o gluma. Trebuie sa luam masuri si pentru incurajarea companiilor private, dar si pentru intarirea mijloacelor de protectie a sistemelor cibernetice publice. Daca ne uitam si in statistica acestor incidente cibernetice, cele mai multe au vizat sistemul financiar bancar, institutiile publice si organizatiile neguvernamentale”. Sursa: Ziare.com

De asemenea, Encutescu a mentionat faptul ca “Practic, in acest moment, exista in continutul strategiei, o componenta care se refera la incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii si a start-up-urilor in domeniul securitatii cibernetice. Sprijinim si incurajam crearea de astfel de companii”.Sursa: Ziare.com

Asadar, industria nationala de securitate a introdus o noua componenta in strategia sa, prin care sustin interprinderile de stat si private care investesc si se ocupa cu securitatea cibernetica.

In ceea ce priveste securitatea datelor personale atunci cand navigati pe internet, aveti in vedere urmatoarele masuri de precautie:

– Foloseste parole de tip “strong” pentru orice cont creat

– Nu folosi aceeasi parola pentru toate conturile

– Evita sa ramai logat oriunde pe conturile personale

– Evita sa folosesti retelele Wi-Fi publice sau nesigure, utilizeaza o conexiune 3G/4G in locul acestora

– Foloseste un program antivirus actualizat pe calculator, laptop sau orice alt dispozitiv

– In timpul calatoriilor, este indicat sa folositi laptopuri sau dispozitive pe care nu aveti date foarte importante

– Fii atent la e-mailurile primite de la necunoscuti si, mai ales, la fisierele atasate
– Trimite informatii prin e-mail numai in cazul in care esti sigur de securitatea conexiunii

– Asigura-te ca magazinele online, unde iti introduci datele cu caracter personal, precum numarul de card, este criptat si securizat corespunzator

– Asigura-te ca aplicatia de e-mail, browser-ul Web si sistemul de operare al computerului tau sunt permanent actualizate cu cele mai recente versiuni.

– Daca te hotarasti sa vinzi computerul, asigura-te ca ai sters toate informatiile personale.

Daca sunteti detinatorul unui magazin online, pentru a asigura criptarea datelor cu caracter personal ale clientilor vostri, va recomandam sa utilizati un certificat SSL. Aflati mai multe informatii despre importanta detinerii unui astfel de certificat, aici.

In ceea ce priveste infrastructura Mxhost, toate serverele sunt protejate cu ajutorul celor mai noi tehnologii din domeniu, scanari zilnice pe servere, anti-malware si antivirus, firewall si mod_security.


Lasa un mesaj