fbpx

ROTLD – anunț despre plata de mentenanță anuală la domenii .ro


ICI București – ROTLD a anunțat, din nou, intenția de a introduce taxă de mentenanță anuală la domeniile .ro achiziționate pe perioadă nedeterminată.

Atenție – a nu se confunda cu domeniile .ro achiziționate pe perioadă anuală, care vor funcționa exact pe același principiu până acum și care, nu intră sub incidența taxei de mentenanță anuală. Acestea vor avea taxă de prelungire anuală.

Redăm mai jos parte din comunicatul ROTLD:

  • – Sistemul de domenii „.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală la data de 01.03.2018.
  • – Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.
  • – Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:

 

– domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.

– se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; dacă domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 1.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.

– dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte două luni și păstrarea zilei calendaristice conform tabelului de mai jos:

 

Luna calendaristică a datei de înregistrare
sau preluare prin transfer

Noua lună și anul de expirare

ianuarie, februarie

iunie 2018

martie, aprilie

iulie 2018

mai, iunie

august 2018

iulie, august

septembrie 2018

septembrie, octombrie

octombrie 2018

noiembrie, decembrie

noiembrie 2018

Această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilității ca fiecare deținător de domenii „.ro” să poată să reînnoiască domeniul în situația în care dorește acest lucru.

Principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală sunt:

• Alinierea la practica europeană. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii;

• Respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI Bucuresti este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993;

 • – Asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității;
  • – Implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are, de asemenea, avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii „.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului „.ro”, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le- a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent;
  • – Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător;
  • – Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului;

 

MxHost, în calitate de registrar autorizat ROTLD, va înștiința toți clientii care au achiziționat domenii .ro pe perioadă nedeterminata prin intermediul nostru, cu privire la taxa de mentenantă anuală. Din acest motiv, recomandăm tuturor să-și actualizeze datele de contact în cazul în care acestea nu mai sunt valide în contul client MxHost, pentru a putea fi contactați.


 • Dan says:

  Ne-au vandut un produs pe viata, nu pot sa vina acum sa ne ceara alti bani ca nu e corect din punct de vedere legal. Incurajez pe toata lumea sa depuna plangeri la ANPC si sa-i dea in judecata.

  • ileana says:

   Domeniile cumparate au titlul de perioada nedeterminata, perioada care nu a fost definita. Aceste reguli le-au afisat dintotdeauna ROTLD si noi le-am transmis mai departe, conform termenilor si conditiilor de Utilizare, punctul 17.https://www.mxhost.ro/termeni-si-conditii/

  • Valy says:

   Ți s-a vândut decât dreptul de folosință a respectivului domeniu .ro, nu proprietatea acestuia. Proprietarul domeniilor .ro este ROTLD. Dreptul de folosință este nelimitat, nu infinit. Pe site-ul acestora scrie:
   „Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare.
   Dacă se va introduce taxa de mentenanță anuală veți fi anunțați din timp.”

 • Gabi Constantin says:

  In primul rand ti s-a vandut NUMAI dreptul de folosinta si nu DECAT dreptul de folosinta daca tot le stii pe toate. Cam asa functioneaza limba romana. Intre nelimitat si infinit nu exista diferenta. Fara limita inseamna divergenta adica limita este infinitul. In ultimul rand textul pe care-l invoci si anume: „Nu există taxă de mentenanță anuală în prezent. Plata se face la înregistrare.
  Dacă se va introduce taxa de mentenanță anuală veți fi anunțați din timp.” a fost introdus recent si nu exista la momentul cumpararii in urma cu ani. In 1993 cand Romania a devenit membru ICANN ati preferat (pentru ca banuiesc ca faci parte din sistem daca le iei apararea) sa incasati o gramada de bani vanzand “Pe Viata”. Suntem printre putinele extensii cu un sistem “Original” asa cum isi dorea Ion Iliescu pentru Romania unde nu poti vinde numele de domeniu sau poftim “dreptul de folosinta” alta exprimare mizerabila comunista asa cum in vremurile trecute nu puteai cumpara o locuinta ci plateai chirie la ICRAL sau unde dracului se platea. Si pe vremea aia tot mentenanta era. Diferenta consta in termeni. Ati preferat cea mai mizerabila varianta. Se putea schimba legea in sensul introducerii dreptului de folosinta anuala de la o anumita data si modificarea rahatului de lege actuala care nu permite vanzarea ci numai transferul cu permisiunea vanzarii de catre proprietar si sumele care s-ar fi vehiculat ar fost considerabile iar piata internetului si sumele intrate in sistem ar fi crescut enorm. Banii s-ar fi intors tot in domeniu.

 • Maxim says:

  Deci e legal ce fac ei ? Exista posibilitatea sa renunt la un domeniu nefolosit si sa imi inapoieze banii ? Legal se poate actiona impotriva lor ?

Lasa un mesaj