ROTLD introduce domeniile cu diacritice


ROTLD a facut un anunt oficial, prin care mentioneaza ca, incepand cu 3 iunie 2015 va introduce in sistemul de inregistrare si posibilitatea de folosire a diacriticelor.. Astfel, incepand cu aceasta data, se vor putea inregistra si domenii web .RO cu caracterele ă â î ș ț.

Aceasta decizie ar fi fost luata in urma cererilor de-a lungul anilor. Insa, criticile nu intarzie sa apara si multor proprietari de afaceri online le este frica ca situatia va deveni foarte confuza.

De exemplu, in cazul unor reclame de promovare verbala, precum cele de la radio, s-ar putea crea confuzii intre domeniile web cu diacritice si cele fara. Cum se va face diferenta dintre copilarie.ro sau copilărie.ro?

Anuntul ROTLD:

“Marți, 2 iunie 2015, ora 23, se va instala o nouă versiune software pentru sistemul de înregistrare nume de domenii, care va permite folosirea caracterelor diacritice ă â î ș ț.
Durata estimată: 2 ore.
În acest interval de timp nu se vor putea înregistra noi nume de domenii. Unele servicii oferite de ROTLD vor fi afectate temporar: pagina WEB a ROTLD, serviciile whois, DAS, serviciul de administrare online a domeniilor.
Accesul la serverele DNS autoritare pentru domeniul ”.ro” nu va fi afectat.
Ne cerem scuze pentru inconvenientul creat.

Cu mulțumiri,
ICI-ROTLD”

1. Vor fi acceptate diacriticele romanești conform standardului internațional ISO/IEC 8859‑16:2001, cu punctele Unicode 226(â), 238(î), 259(ă), 537(ș) si 539(ț).

2. Notă importantă: nu sunt suportate caracterele ş si ţ cu sedilă specificate in standardul  ISO/IEC 8859‑2. Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați standardele ISO-8859-2 și ISO-8859-16.

Pana la data mentionata de ROTLD, MxHost nu va inregistra domenii cu diacritice si nu va rezerva astfel de domenii in prealabil.


Lasa un mesaj