S-a votat noua lege ce priveste securitatea cibernetica


Conform noii legi privind securitatea cibernetica, serviciul roman de informatii (SRI) va avea acces si drept liber de a controla si inspecta orice dispozitiv sau informatii, fara a avea nevoie de un mandat judecatoresc.

Noua lege, care a facut controverse in trecut, a fost votata de 92 de membri din senat, urmand a fi aprobata de presedintele Romaniei. Prin urmare, conform acestei legi, SRI va avea dreptul de a inspecta orice computer cu toate datele acestuia, de acasa, de la birou sau din orice alta parte, fara sa aiba nevoie de autorizarea perchezitiilor din partea unui judecator.

Cand va intra in vigoare?

Daca legea va fi aprobata de presedintele Romaniei, aceasta va fi promulgata si va intra in vigoare din urmatoarele zile. Asadar, toti cetatenii Romaniei vor fi obligati sa prezinte autoritatii, la cerere, orice dispozitiv, laptop, telefon, tableta sau PC pentru inspectare. Totusi, aceasta metoda contravine drepturilor cetatenesti de a fi supravegheat sau perchezitionat fara un mandat judecatoresc in vigoare.

Exista dezavantaje?

Cea mai mare controversa se abate asupra faptului ca providerii de internet vor fi obligati sa puna la dispozitia insitutiei statului datele abonatilor si sa le ofere acces la acestea. Articoul 17 al legii, spune ca: “Pentru realizarea securitatii cibernetice, detinatorii de infrastructuri cibernetice au urmatoarele responsabilitati: a) sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii”. Pentru acest lucru, providerii de Internet au nevoie de noi investitii pentru infrastructura lucru care, cel mai probabil, va mari suma de plata pentru abonamentelor lunare.

Noua lege va permite infiintarea unui “Sistem National de Securitate Cibernetică”, ce va fi pus sub conducerea unui “Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică”. Acesta va fi subordonat consilierului prezidential pentru aparare si securitate nationala, avand reprezentanti din MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.

Scopul acestei legi este de a supraveghea cetatenii in masa, implicit de a preveni si a contracara amenintarile si fraudele cibernetice.

Sursa: stirileprotv.ro


Lasa un mesaj