fbpx

Securitate: Ce este criptarea?


În ultimii ani am scris despre o multitudine de metode de securitate pentru site-urile online, cu scopul de a educa publicul și antreprenorii de afaceri online. Una dintre întrebările pe care le primim constant este cum pot să-și cripteze datele.

După cum probabil știți, instalarea unui certificat SSL pe un server web permite serverului să accepte trafic dintre browser și acesta printr-un protocol securizat și criptat, HTTPS.

HTTPS si Certificatele SSL

O confuzie pe care o fac o parte din proprietarii site-urilor este securitatea la nivel de site. Instalarea unui certificat SSL prin protocolul HTTPS nu protejează datele site-ului sau nu securizează informațiile acestuia împotriva virusărilor, cu atât mai puțin nu securizează datele stocate în calculator. Acesta doar securizeaza ”transportul datelor” din punctul A în punctul B (dintre browser și server, în momentul accesării site-ului).

Astfel în timp ce SSL-urile criptează traficul, pentru o securitate suplimentară a site-ului trebuie luate alte măsuri, cum ar fi parola puternice, update-uri periodice ale platformei, scanări de malware și viruși, parole puternice, inslatare de firewall și multe alte metode ce pot fi implementate.

Ce este criptarea la SSL-uri?

Criptarea constă într-o cheie publică și o cheie privată. Cheia publică este folosită pentru a cripta datele trimise din browser către server, aceasta fiind și cheia distribuită clientului, iar cheia privată este folosită pentru decriptare. În momentul în care un browser accesează un server securizat, are o loc o autentificare între server și client.
Astfel, rolul certificatul SSL este de a garanta adevărata identitate a site-ului și de a preveni interceptarea datelor pe traseul transmisiei, independent de calea de comunicare.

Serverele web suportă de obicei o varietate de cifre de criptare. Atunci când accesezi un website ce are instalat un SSL, în spate are loc o ”discuție” într browser și server, asupra codului utilizat, astfel încât ambele chei (publică și privată) să poată cripta și descripta mesaje una de la cealaltă.

Mxhost oferă servicii de criptare trafic prin instalarea cetificatelor SSL, ce poate valida atât domeniul, subdomeniile aferente sau compania deținătoare. Oferta completă poate fi vizualizată aici.


Lasa un mesaj