fbpx

Statistici Google – HTTPS face mediul online mai sigur


Stim deja ca HTTPS este protocolul cu ajutorul caruia navigam in siguranta online, prin conectarea sigura a browserului web la un server unde sunt stocate fisierele unui site. Acest protocol il putem avea prin instalarea unui certificat SSL. Iata un raport oferit de Google despre starea adoptarii si utilizarii conexiunii criptate din 2014 pana astazi.

Trafic criptat de pe Google – giganta companie mentioneaza faptul ca investeste si lucreaza in mod constant pentru a se asigura ca site-urile si serviciile acestora ofera in mod implicit HTTPS. Scopul este de a obtine un nivel de criptate de 100% pentru produsele si serviiile lor. Graficul de mai jos arata nivelul de performanta cu HTTPS din 2014 pana astazi.

Diagrama ofera un grafic al traficulului criptat pentru mai multe produse. Numerele se bazeaza pe majoritatea traficului din Google pentru un anumit produs, site. In timp, diagrama se va modifica, reflectand evolutia produsului.

Traficul necriptat poate depinde si de dispozitivele utilizate – dispozitivele mobile reprezinta majoritatea traficului necriptat intrucat, din pacate, unele dispozitive mai vechi nu suporta criptarea, standardele sau protocoalele moderne, pentru ca nu mai accepta actualizari ale soft-ului.

Criptarea datelor mentine siguranta online – conexiunea HTTPS te protejeaza impotriva furtului de date, de atacatorii cibernetici care ar vrea sa fure date cu caracter personal interceptate prin conexiunea dintre browser si server. Criptarea impiedica, practic, interceptarea datelor si a informatiilor si asigura intergitatea acestora pe calea transmisiei. Utilizatorii care folosesc dispozitive prea vechi ce nu suporta acest nivel de criptare, sunt adesea cei mai vulnerabili.

Potentiale obstacole in privinta criptarii – pot fi mai multe elemente tehnice care stau la baza unei criptari ale site-ului prin instalarea unui SSL. De exemplu, unele tari sau organizatii blocheaza sau degradeaza traficul HTTS; alte companii sau proprietari de site-uri nu dispun de resursele necesare tehnice criptarii HTTPS sau pur si simplu nu considera acest lucru o prioritate.

Conexiunea HTTPS la Chrome – e la inceputul lui 2015 Google a putut sa masoare prelevanta conexiunilor HTTPS, gratie utilizatorilor care au acceptat sa distribuie statisticile de utilizare. Graficul de mai jos arata cresterea utilizarii HTTPS pe tari si platforme. Utilizatorii de pe desktop acceseaza mai mult de jumatate din pagini cu conexiune HTTPS si petrec doua treimi din timpul lor pe paginile cu HTTPS. In schimb, pe mobil, se acceseaza mai mult site-urile necriptate, insa totusi, exista o ascensiune si la aceasta categorie.

Utilizarea HTTPS la nivel mondial – in unele tari utilizarea HTTPS este mai rapida decat in altele, prin intermediul browserului Chrome, Windows; de exemplu, in Rusia utilizarea conexiunii criptate a crescut rapid, comparativ cu Japonia care a inregistrat o crestere mai lenta.

In concluzie, daca detii un website, este recomandat sa treci numaidecat pe HTTPS prin instalarea unui certificat SSL, pentru a-ti proteja utilizatorii de potentiale interceptari ale detelor si totodata pentru a le cresterea increderea in brandul tau online.

Sursa


Lasa un mesaj