Tot ce trebuie sa stii despre numele de domenii – 2


Continuam seria informatiilor despre numele de domenii. In prima parte am prezentat avantajele detinerii unui domeniu, intr-o alta postare, istoria numelor de domenii sau modul prin care iti poti alege extensia unui nume de domeniu potrivit, insa nu toata lumea este la curent ce reprezinta exact fiecare parte a numelui si cine se ocupa de acestea si care sunt autoritatile oficiale ce vizeaza numele de domenii.

Structura unui domeniu

Un nume de domeniu este compus din diferite parti, separate prin “puncte” si fiecare parte reprezinta o ierarhie in structura numelui de domeniu, pe o scara de coborare de la dreapta la stanga a numelui.

Astfel, cel mai inalt nivel al ierarhiei numelui de domeniu este in partea dreapta. De exemplu, in domeniu “google.com”, “com” este nivelul de top (TLD), “google” este cel de-al doilea nivel (LV), in timp ce in “adwords.google.com”, “adwords” este cel de-al treilea nivel de domeniu.

Cine controleaza domeniile

Extensia de domeniu aferenta Romaniei este .ro si autoritatea nationala ce se ocupa cu inregistrarea acestora este Rotld. In Romania, este posibila varianta inregistrarii unui domeniu cu extensia .ro pe viata, in timp ce restul extensiilor de domenii internationale nu au aceasta optiune, decat pe 1 sau mai multi ani.

Domeniile pe viata se inregistreaza pe numele persoanei care il achizitioneaza, in timp ce domeniile .ro pe an se pot inregistra doar pe numele companiei prin intermediul caruia se inregistreaza acel nume de domeniu.

Pentru domeniile internationale, autoritatea non-profit, infiintata in 1998 este ICANN. Atfel, in momentul in care inregistrezi un domeniu, ai drept de folosinta asupra lui pana la momentul expirarii, de obicei se inregistreaza pe o perioada intre 1 si 10 ani, in functie de extensie. De asemenea, desi ati inregistrat un domeniu printr-un anumit registrar, acesta poate fi mutat de la unul la altul. Insa, daca nu va reinoiti domeniul la timp, riscati sa fie inregistrat de catre o alta persoana.

Gestionarea numelui de domeniu

Exista o serie de lucruri care trebuie avute in vedere, pentru a gestiona eficient un nume de domeniu, printre care se numara:

– reinoire – daca doresti ca numele de domeniu sa il pastrezi pentru mai multi ani, trebuie sa ai grija sa il reinoiesti la timp; in caz contrar, domeniul devine liber si poate fi inregistrat de o alta persoana. Insa nu este mare bataie de cap, deoarece majoritatea registrarlor trimit notificari inainte de expirare, prin care va anunta ca va expira, cu posibilitatea de prelungire pe perioada dorita.

– scrieti-va datele corecte ale persoanei pe care doriti sa se emita factura pentru inregistrare sau reinoire domeniu.

– trebuie sa va introduceti nameserverele de pe care doriti sa pointeze domeniul pentru a fi functional si online.

Este foarte importatn sa aveti grija la detalii si la o administrare corecta asupra numelui de domeniu. De exemplu, daca numele de domeniu al companiei voastre a fost inregistrat pe numele unui angajat al vostru care nu mai lucreaza in prezent, acesta poate revendica domeniul, pentru ca ii apartine, in timp ce compania ta isi pierde toate drepturile asupra lui. Din acest motiv, este bine sa faceti transferul la momentul potrivit pe numele caruia doriti sa aiba putere de decizie asupra lui.

Prin intermediul Mxhost puteti inregistra domenii cu orice extensie, atat .ro, .eu, cat si alte extensii internationale; in curand si noi TLD-uri si gTLD-uri. Mai mult, beneficiezi de preturi promotionale pentru anumite extensii, pana la gratuitate, in functie de pachetul de gazduire ales.


Lasa un mesaj