fbpx

Utilizarea WordPress la nivel mondial


Zilnic vedem sau auzim diferite statistici, noi credem ca si internautii au nevoie de un loc unde sa priveasca o imagine de ansamblu referitoare la ce-a oferit internetul pana acum si care sunt cele mai populare platforme CMS.

Statisticile pe care le vom comenta mai jos nu reflecta faptul ca o platforma sau alta ar fi mai eficienta, cifrele aratand in mare doar care au fost alegerile internautilor, ale webmasterilor.

Astfel, Testking spune: “Din top 1 milion website-uri clasificate de celebrul Alexa, 22.5 % dintre acestea sunt construite pe baza unei platforme de tip CMS, iar WordPress ocupa un procentaj de 12.4 % din total.

Statistici

Matematic vorbind, 225.000 de site-uri din top 1 milion (din punct de vedere Alexa) apartin webmasterilor care au ales o platforma CMS, iar dintre acestia, 124.000 au ales  doar WordPress. Diferenta de 10.1 % este acoperita de platformele Joomla, Drupal, vBulletin, Typo3, Blogger, phpBB si altii.

Alte procentaje interesante putem observa daca adunam intr-o singura gramada toate platformele cms si urmarim care “musca” cea mai mare felie din tort. Astfel, cele 22.5 % din site-urile care ruleaza pe o platforma CMS in top 1 milion website-uri sunt populate procentual in felul urmator: 55.3 % din webmasterii care au ales CMS folosesc WordPress, aceasta platforma ocupand locul 1 in top popularitate CMS. Locul 2 este ocupat de Joomla, cu aproximativ 10.8 %, locul 3, cu 6.3 %, de catre Drupal, iar cu 0.1 % mai putin obtine vBulletin. Urmeaza Blogger si Phpbb, cu procentaje sub 2-3 %.

Trebuie mentionat un lucru: cand vorbim de WordPress, ne referim atat la platforma de tip blogging online gratuita wordpress.com, cat si la scriptul self hosted pe care fiecare webmaster il poate modifica si colora cum doreste. Si pentru a da mai mult sens specificatiei de mai devreme, se pare ca lupta dintre cei care folosesc WordPress self hosted si WordPress.com este foarte stransa. Cifrele arata ca din cei 27 milioane publisheri globali, 13.9 M au ales varianta online (wordpress.com), restul de 13.8 M, fiind ceva mai “atenti” cu ei, au decis sa-si cumpere un host, pentru a avea control total asupra siteului.

Alte cifre care dezvaluie ce prefera internautii cand este vorba de WordPress spun ca din toate cele 3 variante self hosted, ultima este folosita in proportii de doar 42.9%, pe loc secundar aflandu-se v2 – cu 57%, iar prima varianta de wordpress mai este folosita de 0.1 % dintre webmasteri. Ca paranteza, putem spune ca aceste cifre releveaza motivul pentru care foarte multi webmasteri care folosesc WordPress raman fara date si sunt atacati de hackeri.

Cu cat intram mai in adancime cu analiza statisticilor, cu atat totul devine mai interesant ! Se pare ca din toate cele 27 milioane publisheri din intreaga lume (utilizatori WordPress), marea majoritate scriu content in limba engleza, acestia ocupand nu mai putin de 66%! Pozitia a doua in topul lingvistic este ocupata de limba spaniola (8.7%); urmeaza, explicabil, portugheza (6.5%), italiana (2%), germana (1.8%), apoi turca, franceza, rusa, suedeza etc, cu procente care graviteaza usor in jurul a 1%.

Aceste cifre nu demonstreaza neaparat ca platforma de tip cms, WordPress, este eficienta si poate satisface orice cerinte. Suntem de parere ca aceste statistici releva dorinta publicului vizavi de aplicatiile online gratuite, dar si nevoia de permanenta comunicare.

MxHost ofera gazduire WordPress asigurand atat suport tehnic cat si posibilitatea de al instala automat direct din Softaculous, in prezent pe serverele noastre fiind gazduite cateva mii de siteuri pe aceasta platforma.


 • Paul Chersulich says:

  De fapt market shareul e mai mic de utilizare wordpress pe statistica facuta pe 2011, dar ce depaseste urias e siteul wordpress care are trafic urias. Urmat imediat de joomla iar apoi de drupal si dupa asta bineinteles alte sisteme care dupa parerea mea nu degeaba multe sunt neauzite. Eu sunt in multe din echipele de bug testing, feature builder, editor, bug team leader, si desi inainte ziceam ca wordpress e aiurea acum cred altceva. Fiecare sistem e ok, doar e bataia asta care e mai bun, pot zice ca:

  WordPress e bun pentru incepatori care doar vor sa isi expuna gandurile in scris online, e cel mai bun out of the box pentru asta. Problema wordpressului ca nu va putea face fata la siteuri cu functii complexe, doar va incerca sa le realizeze aducand un mare fail siteului.

  Joomla e bun pentru orice site, e chiar perfect pentru orice venind cu pachete gata si pentru forum si comunitati si magazin online dar marea lui problema e ca fiecare componenta functioneaza ca o aplicatie separata iar la siteuri mari dabea se va misca chiar si pe servere foarte costisitoare.

  Drupal e cel mai bun dintre toate, eu de ceva timp numai pe drupal am ramas, e cel mai performant si capabil, buba lui pentru userul normal e ca necesita mult timp, cunostinte avansate si totul sa fie customizat, editat si aranjat bucatica cu bucatica in care si un om cu niste cunostinte medii se poate pierde.

  Deci fiecare sa foloseasca dupa bunul plac pentru ce are nevoie ! 🙂

Lasa un mesaj