fbpx

Cum te protejezi de spam – 11 pasi


Ca si in viata reala, cea virtuala vine cu riscuri, amenintari si modalitati de sabotaj, motiv pentru care trebuie sa fim mereu in contact cu sectiunea “noutati” a furnizorului de gazduire cu care am ales sa ne dezvoltam pe piata online.

Una din cele mai des intalnite amenintari, cu care absolut toti internautii se intalnesc, se numeste SPAM, iar aceasta face pierderi de zeci de miliarde de dolari anual pe tot globul.

Instaleaza filtre spam

De regula, serviciile de email private, cele gratuite (Yahoo, Gmail) au propriile filtre spam. Mai slabe sau mai puternice, ce-i drept! Oricum, daca folositi email-ul printr-un client email offline gen Outlook Express, va trebui sa va cumparati un filtru spam individual. De obicei, pachetele de antivirusi vin cu aceasta posibilitate inclusa gratuit.

Nu raspundeti la adrese suspecte

Desigur, aceasta masura nu se adreseaza firmelor care primesc zilnic mail-uri de la diferiti potentiali clienti, insa daca aveti o adresa de mail personala si primiti ceva suspect, cel mai bine este sa etichetati mesajul ca spam si sa-l stergeti, caci raspunzand la astfel de email-uri incurajati spammerul sa trimita mai multe pe viitor.

Crearea unei adrese de mail secundare

De ce nu va creati inca o adresa de mail, secundara, pe care sa o verificati mult mai rar si pe care o puteti introduce pe orice site, la orice inregistrare? Ar fi o idee foarte buna! Mai ales pentru cei care lucreaza in business-ul online. Doar asa puteti evita mai multe mesaje SPAM, economisind timp important.

Crearea unei adrese de mail complexe

Nu trebuie sa va ganditi ca din cauza spammerilor trebuie sa inregistrati adrese de email foarte lungi! Doar ca, acestia au soft-uri care detecteaza automat adresele prin combinatii, iar daca aveti si un nume comun, garantat veti fi afectat. Pentru a nu permite softurilor automate sa va detecteze adresa, puteti introduce in componenta acesteia un underscores ( _ ) sau adauga cateva caractere numerice.

Folositi un sistem captcha pentru formulare contact

Daca sunteti o persoana importanta si aveti neaparat nevoie sa introduceti un formular de contact pe site-ul de prezentare, o puteti face fara probleme, insa cu conditia sa aveti instalat si un sistem captcha. Sistemul captcha reprezinta o verificare vizuala, de care robotii nu pot trece.

Creati-va propriile filtre spam

Atunci cand primiti un mesaj de tip spam, puteti accesa filtrul manual de spam pentru a adauga adresa spammerului intr-o lista neagra personala. Odata adaugata adresa, dvs nu veti mai fi deranjat deloc de expeditorul respectiv.

Evitati publicarea adresei de email in pagini web

Si cand spunem pagini web, ne referim la forumuri, bloguri, sau chiar propria dvs pagina de contact! Pogramelele care lucreaza pentru spammeri au capacitatea de a detecta automat adrese de email in absolut tot www, iar solutia cea mai simpla si la care multi au apelat este scrierea adresei de mail sub forma “adresa at domeniu.ro” in loc de adresa@domeniu.ro.

Folosirea unei solutii de criptare

Da! Nu trebuie sa mai continuati cu adresa at domeniu.com, pentru ca puteti face publica adresa completa, fara sa fie captata de robotei. Nu trebuie decat sa accesati acest link si sa va criptati adresa de mail. Pe site-uri veti introduce codul pe care va genereaza softul online de criptare.

Lupta impotriva spamului

Nu va ganditi ca a lupta impotriva spamului inseamna sa faceti cine stie ce eforturi deosebite! De fiecare data cand primiti spam de la o anumite adresa, o puteti nota si vizita acest link pentru a face o plangere oficiala. Acestia se ocupa de SPAM-ul World Wide Web, creand o baza de date complexa cu spammeri, care este trimisa mai departe, serviciilor de email. Daca primiti spam de la un membru Gmail puteti accesa acest link, iar pentru Yahoo – acesta.

Vizualizati adresele in mod “plain text”

Problema cu SPAM-ul nu este doar primirea de email-uri si pierderea exagerata de timp, stergand si marcand ca spam mesajele. Foarte multe astfel de email-uri nesolicitate contin poze nud sau poze normale, dar care pot fi virusate. Majoritatea softurilor de email blocheaza automat afisarea materialelor media dintr-un anumit email, insa au si optiunea de afisare pe care o puteti executa dvs manual. Oricum, rareori, vizualizand email-ul in “html mod” puteti descarca pozele virusate accidental fara sa va dati seama, insa folosind “plain text”, aceasta actiune ar fi imposibil de realizat.

Nu va inregistrati cu adresa dvs pe orice site va intra in cale

Poate din cauza foamei de bani, foarte multi webmasteri ajung sa-si vanda lista de utilizatori inregistrati spammerilor sau simplilor ofertanti, astfel ca inscriindu-va pe un site care pare curat puteti primi mai tarziu spam din partea celor care “v-au cumparat”. Cazurile in care webmasterii vand adrese de email sunt dese, asa ca incercati sa va inregistrati cu o adresa de email secundara, sau sa alegeti pe altii, mai seriosi. Si inca ceva. Niciodata nu ar trebui sa aveti incredere in site-urile adult, cele warez (care contin seriale, crack-uri pentru soft-uri), cele cu download muzica, programe, filme, si uneori chiar in cele de socializare de care nimeni nu a auzit niciodata.

Sa luptati impotriva spamului, sau sa va aparati, nu este o munca prea grea, iar cei mai mari spammeri se bazeaza pe faptul ca dvs nu intelegeti care sunt efectele atunci cand sunteti expus spamului, ce pierdere de timp poate reprezenta citirea si stergerea zilnica a acestora. Spuneti STOP SPAM!

Pentru clientii de gazduire web la MxHost, serverele au fost special configurate sa filtreze mesajele spam cu ajutorul RBL-urilor, astfel in acest moment utilizam filtrele de la spamhaus, spamcop si abusero. Pe langa acesta filtrare clientii isi pot activa din Cpanel mai multe filtre personale cea mai recomandata optiunea fiind utilizarea SpamAssassin.


  • Aurelia says:

    Multumesc pentru sfaturi! As dori sa-mi explicati mai in detaliu, mai pe ramaneste, cum trebuie procedat atunci cand se face “plangerea oficiala”. Nu prea am inteles mecanismul. Apoi, ma mai gandesc la faptul ca se spune ca nu voi mai primi spam-uri, dar daca unul chiar este important pentru mine si vine de la o cunostinta!?

Lasa un mesaj