fbpx

Întrebări frecvente despre înregistrarea domeniilor

domenii-web

Primim zilnic diferite tipuri de întrebări din partea antreprenorilor de start-up-uri care au nevoie de asistență cu privire la înregistrarea de domenii web. Pentru cei fără experiență în domeniu, înregistrarea unui domeniu poate fi o etapă destul de dificilă și uneori descurajantă. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite întrebări de consultanță pe care le primim de la clienții noștri:

Este bine să includ un cuvânt cheie în numele domeniului, care să includă locația unde îmi voi desfășura activitatea?

Trebuie să cercetezi cele mai comune expresii și cuvinte folosite din industria în care dorești să activezi. De exemplu, dacă dorești să vinzi încălțăminte, vei putea folosi expresii precum “pantofi damă”, “papuci damă“, cuvinte precum “fashion“, “shoes” sau alte idei. Se poate utiliza foarte bine un keyword planner pentru a afla ce cuvinte s-ar încadra cel mai bine pentru un domeniu memorabil și de efect. De altfel, încadrarea unui cuvânt cheie care reflectă tipul de activitate ajută la SEO.

Locația este de obicei greu de introdus în numele domeniului, motiv pentru care se folosește terminația dorită – .ro dacă publicul țintă este din România, .eu dacă te adresezi și în Europa sau .com dacă ai un website la nivel mondial. Totuși, în ultima perioadă sunt tot mai des utilizate extensiile din categoria noilor TLD-uri, precum .london, .berlin, .space, .boutique, .zone și multe altele.

Totuși, ai grijă la alegerea domeniului potrivit – nu introduce cuvinte cheie în nume doar pentru a exista, pentru că va fi lung și greu de memorat și va avea efecte negative asupra clasamentului în motoarele de căutare.

Cine ar trebui să fie proprietarul domeniului?

Deși pentru mulți pare un răspuns evident, mulți proprietari de site-uri sau afaceri online fac greșeala de a înregistra domeniile pe firma sau persoana care se ocupă de crearea site-ului. Avem diverse situții când proprietarii fictivi ai domeniilor nu mai colaborează cu cu cei care le-au construit site-ul, iar domeniul apare în proprietatea lor.

Legal vorbind, registrarul nu poate face nicio modificare, fără acordul celui pe care este înregistrat domeniul. Așadar, când înregistrezi un domeniu, activează-l pe propriul nume sau propria firmă, fără alți intermediari.

Cât de lung poate fi un nume de domeniu?

Numele de domeniu foarte lungi nu pot fi reținute și par suspicioase și neprofesionale. De exemplu, pentru o agenție de turism, nu este recomandat să ai un domeniu de tipul “vacantesiexcursiiexoticeinternationale.ro“, cu atât mai puțin “vacante-si-excursii-exotice-internationale.ro“. Un domeniu trebuie să se refere la conținutul site-ului însă, cu cât e mai scurt, e mai bine – cu cât e mai mult, situația se complică. Nu există un număr standard de caractere recomandat.

Domeniile .ro anuale se înregistreaza pe numele clientului?

Da, confom noilor reguli incepand cum martie 2018, domeniile .ro se inregistreaza pe datele clientului, pe o perioada curprinsa intre 1-10 ani, in functie de preferinte.

Pot să schimb numele de domeniu dacă m-am răzgândit?

Nu. Numele de domenii nu pot fi schimbate după bunul plac. Ele sunt resurse din Internet și sunt alocate utilizatorilor, pe baza unei taxe. Taxa este doar o valoare asociată administrării domeniului respectiv în bazele de date ale înregistrărilor. Practic, poți schimba un nume de domeniu doar dacă renunți la el și achiziționezi altul.

Cum știu dacă nu încalc drepturile legale ale unei alte companii?

Înregistarea unui nume de domeniu foarte asemănător cu o marcă înregistrată sau un brand cunoscut poate crea probleme din punct de vedere legal, care poate duce la renunțarea dreptului de proprietate asupra lui. De obicei, mărcile înregistrate se pot verifica la OSIM.

Ce se întâmplă dacă uit să reînnoiesc numele de domeniu?

Dupa expirarea domeniului, în cazul în care nu l-ai reînnoit din varii motive și dorești să îl recuperezi acesta mai poate reintra în posesia proprietarului astfel:

Dupa expirarea domeniului, exista o etapă, numita perioada de carantină, ce rulează, de obicei, între 30-60 de zile, în funcție de extensia domeniului. În acest interval de timp, domeniul poate fi recuperat doar dacă se achita contravaloarea unei taxe de recuperare, care este mult mai scumpă decât prețul înregistrării sau al prelungirii domeniului, plus taxa de reînnoire impusă de registrar.

In situația în care nu ai urmat instrucțiunile din perioada de carantină, domeniul devine liber spre un nou cumpărator. Asta înseamnă că numele domeniului nu îți va mai aparține și poate fi achizitionat de oricine.

Așadar, nu lăsa timpul și banii investiți într-un domeniu să se piardă doar din neglijența unei reînnoiri. Prelungirea este relativ simplă – toți registrarii te notifică înainte de expirare, trebuie doar achitată la timp factura de prelungire.

În calitate de registrar pentru peste 800 de extensii disponibile, MxHost este un partener de afaceri ce oferă consultanță în alegerea serviciului potrivit.

 


Lasa un mesaj